Razvojna banka ne može biti pogrešan korak

Dodajte komentar

Razvojna banka nikako ne može biti pogrešan korak u situaciji kada su krediti privilegija isključivo pojedinaca, kazao je za Pobjedu viceguvener Velibor Milošević.

On kaže da se ne slaže sa ocjenom Ministarstva fmansija da bi teret gubitka koji bi eventualno ostvarila razvojna banka snosili poreski obveznici.

“Situacija je upravo obrnuta. Razvojna banka bi spriječila propadanje realnog sektora, koje je neminovno ako se privreda ne pokrene sa mrtve tačke.

Ako se novac ne bude alocirao putem razvojne banke, već država bude direktno pomagala određeni broj preduzeća koja su u jako lošem stanju, upravo ta sredstva bi predstavljala gubitak koji bi osjetili poreski obveznici“, ocijenio je Milošević.

Razvojna banka bi, kaže on, finansirajući mnogobrojne projekte, značajno doprinijela otvaranju novih radnih mjesta.

Privredi su u ovom trenutku, podsjeća Milošević, prijeko potrebna sredstva i upravo bi razvojna banka bila ta koja bi udahnula život privredi obezbjeđujući ih onda kada su ona najviše neophodna.

Razvojna banka bi se, prije svega, vodila time da treba dati novac ljudima kojima je potreban, a koji imaju dobru poslovnu ideju, i to pod uslovima koji njima stoje moguće više odgovaraju.

Bilo daje riječ o preduzetniku ili o velikoj kompaniji. Kredit ne treba da bude privilegija pojedinaca, a trenutna situacija u našem bankarskom sistemu je upravo takva kaže viceguvemer i naglašava da su iskustva sa razvojnom bankom različita, ali da su mnoge zemlje imale znatne koristi od njenog osnivanja.

On smatra da nije potrebno koristiti tuđe kalupe, već iskoristiti specifičnosti crnogorske privrede naravno uz oprez.

“Ne slažem se ni sa ocjenom Ministarstva finansija da se banke u Crnoj Gori mogu zadužiti pod povoljnijim uslovima nego država Crna Gora“, istakao je Milošević.

Sve i kad bi se banke mogle zadužiti pod povoljnijim uslovima, glavni problem nijesu raspoloživa sredstva za kreditiranje. Ključna riječ je povjerenje, a banke trenutno nemaju povjerenja u potencijalne zajmoprimce, što izuzetno negativno utiče na realni sektor.

izvor: CdM.me/Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *