RS: Žiranti otplatili 2,4 miliona KM kredita

Dodajte komentar

Žiranti u Republici Srpskoj otplatili su za devet mjeseci ove godine 2,4 miliona maraka kredita fizičkih lica, pokazuju podaci Agencije za bankarstvo RS.

Prema izvještajima banaka, u ovom periodu 1.532 jemca otplatila su 2,41 milion maraka po 1.276 kredita, što predstavlja 0,4 odsto od ukupno 316.387 kredita fizičkih lica.

– U posljednje dvije godine posebno je naglašen problem otplate kredita od strane jemaca ili sudužnika umjesto glavnog dužnika.

Prošle godine 1.842 jemca otplatila su tri miliona maraka po 1.507 kredita ili 0,46 odsto od ukupno 380.211 kredita fizičkih lica – ističe se u izvještaju Agencije za bankarstvo o bankarskom sistemu RS za devet mjeseci 2011. godine.

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata BiH Jovica Cvjetković kaže da se podaci kojima oni raspolažu značajno razlikuju od zvaničnih podataka koje je Agencija objavila.

– Agencija za bankarstvo ne provjerava podatke koje im banke dostavljaju. Naši podaci su mnogo drastičniji i oni govore da je za proteklih devet ili deset mjeseci više od 6.000 žiranata otplatilo tuđi kredit u iznosu većem od šest miliona maraka – kazao je Cvjetković.

On je istakao da je najveća ekspanzija kredita bila 2005, 2006. i 2007. godine te da je najveći broj problema sa otplatom kredita upravo iz tog perioda.

– Ako je banka dala kredit nekome, a rizik naplate je bio više od 70 ili 80 odsto, ne može se taj rizik prebaciti samo na žiranta koji nije znao za taj problem. Mi ćemo u idućih nekoliko dana uputiti inicijativu za izmjenu zakona o izvršnom i parničnom postupku, posebno u onom dijelu koji se odnosi na redoslijed naplate. Tražićemo da parlamenti u BiH propišu da u slučaju sudskog odlučivanja naplata ide prvo od dužnika, a ono što se ne bude moglo naplatiti od njega da ide na teret žiranta – kazao je Cvjetković.

U izvještaju Agencije za bankarstvo se navodi da je u 2011. godini zaustavljen izraziti trend rasta koji su nekvalitetni krediti bilježili tokom cijele 2009. i 2010. godine.

– Nekvalitetni krediti u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 708,7 miliona KM i imaju stopu rasta od 4,6 odsto u odnosu na kraj 2010. godine. Ipak, nivo i učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima je i dalje značajno i zahtijeva dodatnu pažnju i oprez – navode u Agenciji.

Reprogram
U Agenciji navode da su s ciljem ublažavanja negativnih efekata krize produžili primjenu Odluke o privremenom reprogramu kreditnih obaveza fizičkih i pravnih lica i u 2011. godini.

Banke su u prvih devet mjeseci 2011. godine, od ukupno primljenih 377 zahtjeva za reprogram, odobrile 352 zahtjeva u ukupnom iznosu od 147,5 miliona KM – istakli su u Agenciji.

Prigovori
U izvještajima koje su banke dostavile Agenciji za bankarstvo navodi se da su sve banke dobijale prigovore klijenata, a ukupno ih je podneseno 199. Najveći broj, 66 prigovora, podnijeli su žiranti, po drugim osnovama iz oblasti kreditnog poslovanja podneseno je 29 prigovora, po osnovu promjene uslova kreditiranja 25, obračuna kamate 19, dok se na sve ostale osnove odnosi 60 prigovora. Banke su pozitivno riješile 85 prigovora, negativno 86, a 28 prigovora je u procesu obrade ili izjašnjavanja.

izvor: glassrpske.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *