Bloomberg: Ulagači očekuju krizu kineskih banaka

Dodajte komentar

Većina globalnih investitora predviđa kako će se Kina u idućih pet godina suočiti s krizom bankarskog sistema, pokazala je anketa Bloomberga sprovedena među 1.097 investitora.

Čak šezdeset i jedan posto ispitanika predviđa izražajne probleme finansijske industrije Kine do kraja 2016.godine, a samo 10 posto uvjereno je kako će kineske banke izbjeći poteškoće.

Dokazi o usporavanju ekonomskog rasta Kine, kao što je opadanje proizvodnje u posljednje dvije godine te usporavanje rasta izvoza, izazvale su zabrinutost ulagača da će se broj nenaplativih kredita u drugoj najjačoj svjetskoj ekonomiji povećati.

“Dugoročno krivo upravljanje resursima, a naročito nekretninama i bankarskim sektorom dovest će do istovremene političke i ekonomske nestabilnosti”, rekao je u anketi Lance Depew, direktor UPI Managementa LLC iz Kalifornije.

Entuzijazam za kineske dionice među ispitanicima više ne postoji.

Tako u posljednjoj anketi samo 21 posto ispitanika smatra Kinu ‘jednim od najboljih mjesta za ulaganje u idućoj godini’ što je dvostruko manje nego u posljednjoj anketi u oktobru 2009. godine.

Usporavanje privrednog rasta Kine na manje od 5 posto očekuje 35 posto ispitanih ulagača, a 31 posto predviđa ‘ozbiljne političke ili ekonomske nestabilnosti koje će uticati na rast ekonomije’.

Američki investitori su najpesimističniji i njih 40 posto očekuje krizu u Kini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *