Makroekonomija – Nedjeljni pregled 05.12.11. – 09.12.2011

Dodajte komentar

Prethodna nedjelja na deviznom je tržištu obilježena nastavkom neizvjesnosti u pogledu rješavanja dužničke krize jedinstvene evropske zone. Medijska scena je obilježavala smjerove kretanja, posebno EUR, a pažljivo praćene izjave autoriteta išle su od optimizma čelnika najvećih članica eurozone Njemačke i Francuske to totalnog pesimizma koji je iznio francuski ministar finansija.

Generalno početak i sredinu nedjelje su karakterisala prevelika očekivanja a sedmica je završena uglavnom sa manjim pomjeranjima kurseva posmatrano na nedjeljnom nivou. Iako prve jače reakcije treba očekivati tek sljedeće nedjelje.

Evropska centralna banka je drugim mjesec uzastopno, sa novim guvernerom italijanom Draghijev, smanjila osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskih 1 odsto, što je izazvalo momentalni pad EUR. Guverner ECB se osvrnuo i na program kupovine obveznica od strane rte centralne monetarne institucije, naglašavajući da on ne može trajati unedogled te da nije rješenje problema dužničke krize eurozone.

Banka Engleske (BoE) na danasnjem zasijedanju zadrzala je, prema ocekivanjima, osnovnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,50 odsto. Ta centralna monetarna institucija je nastavila program monetarnih podsticaja otkupom obveznica tezak 275 milijardi GBP.

Australijska centralna banka smanjila je osnovnu kamatnu stopu sa 0,25 odsto dok je kanadska centralna banka zadržala osnovnu kamatu na dosadašnjem nivou.

Čelnici Evropske unije na samitu u petak uspjeli su da postignu dogovor oko oštrijih budžetskih mjera, ali ne i oko promjena Lisabonskog ugovora kojima bi se utvrdila pravila, što znači da bi dogovor mogao uključivati 17 članica euro zone i one članice koji im se žele pridružiti. Neki analitičari su u tom stavu već vidjeli novu podjelu u Evropi. Izriučit protovnik promjena Lisabonskog ugovora bila je Velika Britanija dok su Švedska, Mađarska i Češka najavile prethodnu provjeru u svojim parlamentima.

Nakon prošlonedjeljnog dogovora vodećih centralnih banaka o dodatnoj dolarskoj likvidnosti bankama izvan SAD ECB je u četvrtak imala prvu aukciju. Komercijalne banke su se zadužile kod Evropske centralne banke (ECB) za više od 50 milijardi dolara na prvoj aukciji dolarskih pozajmica po sniženoj kamatnoj stopi, što je na kratko i oborilo kurs USD.

U takvom ambijentu jedisntvena evropska valuta je uglavnom dobijala na vrijednosti tokom sedmice pa je u jednom monemtu u odnosu na glavnog rivala USD prebacivala i vrijednost iznad 1,35 da bi nedjeljni bilans bio skromnih 0,1 rasta u odnosu na američki dolar. Slično kretanje EUR je imao i u odnosu na japanski jen (kratkotrajno prebacivanje vrijednosti iznad 105) da bi nedjelja bila završena sa veoma malim promjenama. EUR je imao nedjeljni minus u odnosu na britansku funtu i švajcarski franak kao i nagli rast pa pad u odnosu na tzv. robne valute (CAD,AUD i NZD).

Prema revidiranim podacima stopa rasta cijena na malo (CPI) kao mjera inflacije na godišnjem nivou u najvećoj evropskoj ekonomiji, Njemačkoj, u novembru je iznosila 2,4 odsto, što znači da nije bilo promjena u odnosu na mjesec ranije.

Njemački izvoz u oktobru je smanjen za 3,6 odsto u upoređenju sa prethodnim mjesecom, pogođen smanjenom potražnjom s krizom pogođenih tržišta na jugu Europe. Pad izvoza na mjesečnom nivou najveći je od aprila ove godine i znatno je veći od očekivanog pada do 1 odsto. Uvoz Njemačke smanjen je za jedan odsto u odnosu na mjesec ranije, što je takođe njegov najveći pad u posljednjih šest mjeseci.

Broj inicijalnih zahtjeva za naknade za nezaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama prvog decembarskog dana bio je 381 hiljadu i najniži je u prethodnih 9 mjeseci. Broj osoba koje u kontinuitetu primaju naknade za nezaposlenost na kraju novembra mjeseca smanjen je na 3,583 miliona.

izvor: atlas-broker.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *