Dinar druga najbolja valuta u Evropi ove godine

Dodajte komentar

Srpski dinar je po rezultatima druga najbolja valuta u Evropi ove godine, pošto investitori vjeruju da mogućnosti Srbije da privuče strani kapital nadilaze gubitke od odlaganja nastavka evrointegracija zemlje, ocjenjuje agencija Bloomberg.

Ove godine je dinar dobio 2,7 odsto na vrijednosti, što je više od svih evropskih valuta, osim moldavskog leja. Optimizam u pogledu investicija i ekonomskih perspektiva raste, nadilazeći zabrinutost da će Evropska unija odložiti dodjeljivanje statusa kandidata.

Predstavnik Royal Bank of Scotland Timoti Eš rekao je da investitori pristup Evropskoj uniji više ne posmatraju u istom svjetlu poslije problema sa evrom. “Ne mislim da iko ovih dana ‘kupuje’ Srbiju na osnovu priče o pristupanju EU. Nisam sklon mišljenju da će investitori biti nešto posebno zabrinuti zbog posljednjeg razvoja događaja”, rekao je Eš.

Menadžer Landesbank Berlin Investa Luz Remejer rekao je da političko nazadovanje zbog odlaganja kandidature neće biti velika drama. “S tako malo uključenih stranih investitora, nema razočaranja, pošto oni koji su investirali, poput nas, nisu očekivali glatke razgovore sa EU”, rekao je Remejer.

On je dodao da će na dinar i državne obveznice Srbije više uticati parlamentarni izbori sljedeće godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *