Beogradska berza: Nedjeljni komentar 05.12.2011 – 09.12.2011

Dodajte komentar

Protekla sedmica donela je najveći skok tržišta još od sredine oktobra, ali se iz ove šture činjenice teško može doneti ozbiljniji zaključak o početku berzanskog oporavka. Investiciona aktivnost je i dalje na izuzetno niskom nivou, pa i rast repernih indeksa sa manjim prometima ne može dobiti na značaju.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio je na vrednosti 2,3 procenta, okončavši nedelju na nivou od 505,5 poena. Ukupan promet u trgovanju bio je 2,9 miliona evra uz  značajan doprinos blok transakcija i obveznica ukupnoj realizaicji. 

Akcije – Sa prometom od nepunih 35 miliona dinara Naftna industrija Srbije (NIIS) činila je lidera po realizaciju u redovnom trgovanju protekle sedmice. Akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi oscilirale su blago iznad nivoa od 620 dinara, dok su nedeljni maksimum dostigle na koti od 630 dinara što je ujedno i najviša vrednost ovih hartija u protekle tri sedmice. Od ostalih hartija iz realnog sektora, najaktivniji ulagači bili su na Imleku (IMLK) koji je na kraju sedmice dostigao nivo od 2.400 dinara, uz rast od nedeljnom nivou od 5,2 odsto. Ukupna realizacija u trgovanju akcijama ove kompanije kojom upravlja Salford iznosila je 17,3 miliona dinara. Posle dužeg vremena, najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) zabeležio je realizaciju vrednu spomena, ali je cena stagnirala oko nivoa od 400 dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) je blago oscilirao oko 500 dinara uz mizernu realizaciju, uprkos objavi kompanije da je u prvih devet meseci tekuće godine ostvarila rapidan rast izvoza od oko 80 procenata. Lagani rast vrednosti od 1,2 odsto zabeležio je beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) koji je sedmicu okončao na nivou od 491 dinar.

Veliki doprinos nedeljnoj realizaciji dalo je nekoliko blok transakcija, a najveća među njima se odnosila na prodaju 8,7 odsto akcija novosadske Minakve na ceni od 4.450 dinara, što je 7,3 odsto niža vrednost u odnosu na ponudu za preuzimanje koju je većinski vlasnik sproveo pre mesec i po dana. Na strani prodaje je bio hrvatski investicioni fond ZB Invest, dok je većinski vlasnik Minakve, Pandam NS, povećao vlasnički udeo na 84,2 odsto. Minakva predstavlja drugu po veličinu punionicu vode u Srbiji sa tržišnim udelom većim od 20 procenata, a na ceni iz ostvarene blok transakcije vrednost kompanije iznosi samo 6,3 miliona evra.

Od bankarskih hartija, naprometnija je bila niška AIK banka (AIKB) koja je okončala sedmicu na nivou od 1.626 dinara uz promet od 14,9 miliona dinara. AIK je u sedmici porastao skoro 7 procenata, ali i dalje nosi ogroman gubitak od početka godine od 51 odsto. Veliki rast od 12,1 odsto zabeležila je beogradska Agrobanka (AGBN) uz promet od 12,3 miliona dinara, u najvećoj meri zahvaljujući poslednjem trgovačkom danu kada su akcije ove banke skočile skoro 6 procenata na 4.000 dinara. Solidnu realizaciju od 10,5 miliona dinara registrovala je Komercijalna banka (KMBN) čijim akcijama se mahom trgovalo na nivoima od oko 1.700 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje zabeležile su veliki promet od 0,6 miliona evra, zahvaljujući pre svega velikom trgovanju serijom A2014 koja se odigrala na ceni koja odgovara godišnjem prinosu od 5,3 odsto. Ostale serije, koje su zabeležile znatno slabije obim prometa, trgovale su se uz godišnji prinos koji je naginjao nivou od 6 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice su održane dve aukcije državnih dužničkih hartija.  Šestomesečni zapisi nominalne vrednosti 4 milijarde dinara realizovani su sa uspešnošću od 88,4 odsto uz prinosnu stopu od 10,85 procenata. Značajno slabija tražnja bila je za trezorskim notama koje dospevaju za godinu i po dana. Emisija nominalno vredna 10 milijardi dinara realizovana je tek sa 21,4-odstotnim uspehom uz prinos od 13,3 procenta.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *