Ubila se tri žiranta

Dodajte komentar

Bankarski ombudsman Halil Kalač kazao je juče da se samo u Beranama sreo sa prevarenim klijentima, dok su mu se u drugim gradovima žalili isključivo prevareni žiranti.

Prema procjenama, svaki treći stanovnik Berana je prevareni klijent ili žirant, šteta nanssena ovim licima procjenjujs se na 640.000 eura, a zabilježena su i tri slučaja samoubistva žiranata.

“Tu je utvrđeno da je dokumentacija falsifikovana, što je u Beranama čest elučaj, a nosilac kredita ne može da ga vraća, već to mora učiniti banka koja je taj kredit odobrila“, kazao je Kalač, koji je za samo dva dana boravka u Beranama primio oko stotinu prevarenih žiranata.

On je najavio da će predložiti Ministarstvu finansija da u ovom gradu osnuje kancelariju za besplatnu pravnu pomoć zbog velikog broja žiranata koji nemaju para za advokate, da bi podiijeli tužbe sudu.

Pojasnio je da se situacija prevarenog klijenta zasniva na tome da su građani u dogovoru sa drugim građaninom prihvatali da budu nosioci kredita, pa su odmah po podizanju sredstava novac predavali drugom. Tako su postali zakonski nosioci kredita, iako ga nijesu koristili.

Kalač smatra da banke snose dio odgovornosti zbog odobravanja vslikog broja kredita u periodu od 2005. do 2007. godine, bez provjere kreditne sposobnosti klijenata i žiranata i zbog spuštanja standarda zaštite od kreditnog rizika.

Kroz operaciju „Maestro”, koju je lani u avgustu pokrenulo Odjeljenje za borbu protiv privrednog kriminala Uprave policije i koja je još u toku, podnijete su krivične prijave protiv devet lica, među kojima je sedam službenika Agroinvest banke, te jedan povjerilac i vlasnik jednog preduzeća, a tokom ove godine podnijeto je još sedam prijava protiv 11 osoba za 15 spornih kredita i štetu od 106.000 eura.

izvor: CdM.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *