Sarkozi: Evropa pred eksplozijom

Dodajte komentar

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi, kazao je sinoć da je pred Evropom rizik bez presedana zbog dužničke krize. On navodi da je ključni samit Evropske unije poslednja prilika za rješavanje problema.

“Evropa se nikad nije nalazila pred većim rizikom od eksplozije”, istakao je Sarkozi i dodao da neće biti “druge šanse” ako se na samitu ne postigne dogovor, kao i da Evropljani imaju samo “nekoliko nedjelja” da spasu eurozonu, prenosi Tanjug.

“Treba odmah donijeti odluku. Što duže čekamo sa donošenjem odluke, ona će biti skuplja, a manje efikasna … ako u petak ne budemo imali dogovor, nećemo imati drugu šansu”, upozorio je Sarkozi. Sarkozi je upozorio da Evropljani imaju samo nekoliko sedmica da donesu neophodne odluke za izlazak iz krize, dok je njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila uvjerenje da će na samitu u Briselu biti pronađena “dobra rješenja” za izlazak iz krize. Merkel i Sarkozi su tražili podršku za plan da se članicama eurozone uvede znatno strožija kontrola budžeta i automatske sankcije za kršenje budžetskih pravila. “Evropa nikada nije bila toliko neophodna, nikada nije bila toliko u opasnosti. Nikada toliko zemalja nije željelo da se priključi Evropi, nikada nije bio toliko veliki rizik da Evropa eksplodira”, rekao je Sarkozi.

Sarkozi je ocijenio da će na samitu EU biti postignut sporazum o reformama, dodajući da Evropa neće imati drugu šansu. Prema planu Sarkozija i Merkelove propisi o strožijoj kontroli budžeta biće pridodati postojećem sporazumu o EU ili, ako to ne bude moguće, biće stvoren novi sporazuma za 17 država eurozone kojima bi se mogle pridružiti i druge članice Evropske unije.

izvor: portalanalitika.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *