Kineska agencija snizila kreditni rejting Francuskoj i Italiji

Dodajte komentar

Kineska bonitetna agencija Dagong objavila je u četvrtak da je snizila kreditni rejting Francuskoj s AA- na A+, uz negativne izglede. U Dagongu procjenjuju da evropska dužnička kriza ugrožava solventnost Frnacuske. U srijedu je kineska agencija snizila kreditni rejting Italije s A- na BBB.

“Procjenjujemo da je usporavanje francuskog ekonomskog rasta nadmašilo očekivanja i da će položaj francuske privrede u srednjoročnom razdoblju ostati labilan”, obrazlaže svoju odluku o snižavanju  rejtinga kineska agencija koja nema većeg uticaja na finansijska tržišta izvan Kine.

Francuski finansijski sistem izložen je vanjskim rizicima, a na francusku solventnost negativno utiču sve veći troškovi zaduživanja države, prenosi francuska izvještajna agencija AFP.

Vijest o sniženju francuskog rejtinga stigla je upravo na početak sastanka čelnika Evropske unije u Bruxellesu na kojem bi trebao biti prihvaćen plan za spas jedinstvene europske valute.

Mogućnost snižavanja kreditnog rejtinga drugoj najvećoj evropskoj privredi i ostalim članicama eurozone  najavila je u ponedjeljak i kreditna agencija Standard & Poor's (S&P).

Francuski ministar za evropske poslove Jean Leonetti prije sastanka bio je kritičan prema rejting agencijama. “Živciraju me. One ne bi smjele biti upletene u poltiku, to je stvar birača i njihovih predstavnika”, rekao je netom prije početka sastanka čelnika EU-a za jednu francusku televiziju.

Leonetti je upozorio i da bi se euro mogao slomiti ako Evropska unija ne obuzda krizu.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *