Unicredit banka zatvara više od polovine filijala

Dodajte komentar

Najveća italijanska banka “Unikredit” (UniCredit) planira da u narednim godinama zatvori dio filijala zahvaljujući čemu bi od 2015. trebalo da štedi 50 miliona evra godišnje.

“Namjeravamo da redukujemo površinu koju zauzima mreža filijala banke”, najavio je šef odjeljenja za nekretnine “Unikredita” Paolo Đenkareli.

Banka, prema njemu, planira da smanji broj svojih filijala sa sadašnjih 160 na 75 i to prije svega tako što će prestati da radi u iznajmljenim prostorima, ali hoće da proda i dio sopstvenih zgrada.

U naredne četiri godine banka će tako ostati bez 292.000 kvadratnih metara kancelarijskog prostora.

Generalni direktor Federiko Gizoni nastoji da skreše troškove i smanjenjem broja zaposlenih na rukovodećim mjestima kako bi ojačao finansijske rezerve banke i povećao njenu profitabilnost.

“Unikredit” planira u januaru iduće godine da ponudi na prodaju akcije u vrijednosti 7,5 milijardi evra. Pored toga, banka će ukinuti 6.150 radnih mjesta do 2015. i prodati imovinu u zemljama koje za nju nisu strateške.

Banka, na primjer, razmatra prodaju centrale u Hamburgu i nekoliko zgrada u Rimu. U Milanu gdje joj je glavno sjedište, banka raskida ugovore o najmu i sprema se na seldbu u novu centralu firme 2013.

U Austriji, “Unikredit” će preseliti svojih 4.000 radnika iz više zgrada u jednu, u predgrađu Beča, a slično će postupiti u Zagrebu, Sofiji, Bukureštu, Moskvi i Pragu.

“Uštedećemo na troškovima ne samo otpuštanjem zaposlenih, nego i na energiji poslije preseljenja u efikasnije i kvalitetnije zgrade”, dodao je Đenkareli, prema kome će “Unikredit” tako smanjiti emisiju ugljen dioksida za 50 odsto.

izvor: capital.ba

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *