Kriza se odrazila i na kinesku ekonomiju

Dodajte komentar

Zbog krize u Americi i Evropi potražnja za kineskim proizvodima je na najnižem nivou u poslednjih 30 mjeseci. Kao neminovnost se nameće otpuštanje radnika u Kini, što govori o povezanosti globalne ekonomije.

Četvrtina kineskog nacionalnog dohotka dolazi od izvoza za koji radi i 60 odsto radnika u Kini. Kada Amerikanci i Evropljani gube posao i kupuju samo ono što je neophodno, strada i Žije Jun. Njegova fabrika je 10 hiljada kilometara od Amerike, ali za tržište Amerike fabrika proizvodi maske za iPod.

Porudžbine su manje za 70 odsto, pa fabrika gubi novac, iako je otpustila polovinu radnika.

“Ako u naredna dve mjeseca ne bude bolje, otpustićemo sve radnike i zaustaviti proizvodnju. Ovako više neće moći. Neke fabrike su zatvorene, a neki vlasnici već rasprodaju i mašine”, kaže Žije Jun, vlasnik fabrike.

Potražnja za kineskim proizvodima je na najnižem nivou u poslednjih 30 mjeseci, a trgovinski suficit sa Evropom pao je za deset odsto. Vlada u Pekingu smanjila je obaveznu rezervu bankama kako bi se jeftinijim kreditima pomoglo privredi.

“Opšta ekonomska situacije je vrlo komplikovana. Vlada mora sve da odmjeri i oprezno da djeluje. Ovo su male promjene ni približne onima iz 2008. godine”, kaže ekonomski analitičar Cu Ćaolei. Ona kaže da su tadašnje radikalne reforme izazvale mnoge neželjene efekte kao što je nekontrolisan rast tržišta nekretnina i kolebanje berzi.

Kina će se suočiti sa novim izazovom

Ekonomisti vlade, koja je tek uspjela da stabilizuje visoku inflaciju, tvrde da razloga za paniku nema jer je, uprkos padu industrijske proizvodnje, privredni rast i dalje jedan od najvećih na svijetu.

“Novembarski pad indeksa potražnje potvrđuje da je kineski privredni rast na stalnoj putanji pada ali se sada stabilizovao na devet odsto. Prognoza za ovu godinu bila je 9,2 odsto”, kaže Cai Đin iz komiteta za logistiku i kupovinu.

Ekonomisti upozoravaju da će se Kina uskoro suočiti sa novim izazovom. Ako se smanji izvoz, privreda će morati više da se oslanja na domaću potrošnju.

Zato su potrebne veće plate kineskim radnicima, a veće plate znače nove troškove za poslodavce od kojih neki već sele proizvodnju u zemlje sa još jeftinijom radnom snagom poput Indije i Vijetnama.

izvor: gdeinvestirati.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *