Dio zemalja vraća svoje valute?

Dodajte komentar

Svjetski finansijski sektor priprema se za krah evra – eksperti američke banke “Meril Linč” izračunali su približnu vrijednost svih evropskih valuta u slučaju raspada EU i, prema njihovom mišljenju, najpotcjenjenija će biti irska funta, a najprecjenjeniji portugalski eskudo.

EU već izvodi test-licitacije uz učešće grčke drahme u slučaju da Atina napusti zonu evra i vrati se svojoj valuti.

Novi premijer Italije Mario Monti priznao je da dopušta krah evra ukoliko Rim bude morao da se potpiše ispod svoje nekredibilnosti.

Ipak, većina analitičara saglasna je da neće sve zemlje vratiti nacionalne valute. To će se, najvjerovatnije, ticati samo tri-četiri države – smatra bivši ministar ekonomije Ruske Federacije Jevgenij Jasin.

“Sačuvati evro u masivu ekonomski jakih država nije teško. Zato smatram da će se situacija razvijati na sljedeći način: nekoliko slabijih privreda, na primjer, Grčke, Portugala, Irske i možda Španije izaći će iz zone evra, tačnije ponudiće im takve uslove da će morati da se snabdiju sopstvenim nacionalnim valutama.

“A osnovno jezgro – Njemačka, Francuska, skandinavske zemlje, Holandija ostaće u zoni evra, jer one imaju izbalansiranije budžete, disciplinovanije finansijske sisteme, jače banke. Onima koji će gubiti na operacijama sa zemljama koje istupaju iz zone, pomoći će, i na tome će se sve zaustaviti” – smatra Jasin.

Analitičari švajcarske banke UBS već su izračunali koliko će koštati stanovništvo izlazak njihove zemlje iz zone evra. Prema ocjeni eksperata, svaki radno sposobni građanin zemlje opterećene dugovima izgubiće od 9,5 do 11,5 hiljada evra, što će ukupno iznositi oko polovine nacionalnog unutrašnjeg bruto proizvoda.

Ruski eksperti smatraju da izlazak iz EU ima i svoje pluseve. Povratak nacionaloj valuti može da omogući zemljama koje istupe iz zone evra da oporave sopstvenu ekonomiju.

Nacionalna valuta je, prije svega, instrument finansijske odgovornosti. Tačnije, ako dopustite prekomjernu emisiju novca, tu se već vidi pad valute, komplikuje se sitaucija oko platnog bilansa i htjeli – ne htjeli morate da smanjite troškove. Ovaj mehanizam je prosto neophodan zemljama sa slabom privredom.

Prema podacima listova “Bild cajtung” i “Velt am Zontag”, Njemačka i Francuska razmatraju novi pakt stabilnosti i napretka ekonomije EU, između ostalog, uz mogućnost spoljne intervencije u budžete zemalja zone evra.

Tačnije, u suštini riječ je o kontrolisanju zemalja dužnika, a ne o raspuštanju EU – navodi “Glas Rusije.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *