Makroekonomija – Nedjeljni pregled 28.11. – 02.12.2011

Prethodna nedjelja na deviznom je tržištu obilježena zajedničkom sinhronizovanom intervencijom najvećih centralnih banaka kojom smanjena (prepolovljena) swap kamatna stopa za dolarske depozite kako bi se pospješila likvidnost međubankarskog sektora i time preduprijedilo repriza druge polovine 2008 godine nakon kolapsa američke banke Lehman brothers kada je nelikvidnost gotovo paralisala globalni finansijski sistem.

U takvom ambijentu rasla je tražnja i za rizičnijim valutama i finansijskim instrumentima pa su američki dolar i japanski jen uglavnom gubili na vrijednosti, zbog rasta na tržištima kapitala te porasta tražnje ze evropskim valutama. Američki dolar j enanedjeljnom nivo imao minus u odnosu na svih 6 najtrgovanijih valuta a rekorderi po nedjeljnom plusu bili su sa iznad 5 odsto australijski i novozelandski dolar. Još jedna tzv. robna valuta (kanadski dolar) imao je rast u odnosu na poznatijeg američkog od 2,8 odsto u prethodnoj nedjelji. Evropske valute (EUR i GBP) imale su nedjeljne pluseve u odnosu na dolar od 1,3 odnosno 1,1 odsto a rasla je i cijena investicionog zlata u USD iskazu.

Pažnju finansijske javnosti zaokupljali su i kamatne stope za emitovane euroobveznice po kojima su se zaduživale najveće evropske ekonomije. Francuska je dobila nešto povoljnije uslove zaduživanja dok su Španija i Italija i dalje morale plaćati skuplje kamate na aukcijama svojih obveznica.

Stopa nezaposlenosti u 17-članoj eurozoni u oktobru mjesecu je iznosila 10,3 odsto, što predstavlja rast u odnosu na prethodni mjesec (10,2 odsto) i blago je iznenađenje i za analitičare koji su smatrali da bi se septembarska stopa mogla zadržati i u oktobru.  Stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u novembru mjesecu je smanjena prema preliminarnim procjenama sa 7 na 6,9 odsto.

Stopa inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena (CPI), u 17-članoj eurozoni u novembru je mjesecu je prema preliminarnim procjenama na godišnjem nivou iznosila 3 odsto, što je na nivou očekivanja anketiranih analitičara.

Ohrabrujući podatak o padu stope nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama sa oktobarskih 9 na 8,6 odsto u novembru unio je značajno raspoloženje kod investitora. O nešto biljem stanju na tržištu rada u SAD potvrda je stigla i o podacima o novom zapošljavanju (Non-farm employment) pokazuju da je generisano 120 hiljada novih radnih mjesta (6 hiljada manje od procjena analitičara) što je 50 odsto više nego u prethodnom mjesecu kada ih je bilo 80 hiljada. Prema podacima ADP zaposlenost u privatnom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru je generisano 206 hiljada novih radnih mjesta što je značajno više od očekivanih 131 hiljadu i gotovo dvostruko više nego što je to bilo prethodnog mjeseca.

Broj inicijalnih zahtjeva za naknade za nezaposlenost u SAD je na kraju novembra mjeseca ponovi porastao na 402 hiljada a povećan je i broj osoba koje u kontinuitetu primaju naknade za nezaposlenost na 3,74 miliona i za 35 hiljada je bio veći negosedmicu ranije.

izvor: atlas-broker.com

Check Also

Kineska centralna banka najavljuje nve ekonomske podsticaje

Kineska centralna banka će preduzeti dalje korake kako bi podržala ekonomiju pogođenu koronavirusom, uključujući oslobađanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *