I Hrvatski rejting bi mogao u smeće

Dodajte komentar

Novinska agencija Rojters upozorava da Hrvatska mora hitno da konsoliduje javne finansije ukoliko želi da izbjegne snižavanje kreditnog rejtinga na “junk” nivo. U Rojtersu naglašavaju da je nužna reforma državne administracije i poboljšanje preduzetničke klime u toj zemlji.

Agencija napominje da su prave ekonomske i političke reforme u Hrvatskoj počele 2000. godine, kada je zahvaljujući procvatu turizma i državnog ulaganja ekonomija rasla po stopi od četiri do pet odsto.

Dodaje se da Hrvatska zbog globalne krize ove godine očekuje rast manji od jedan odsto i da je “izvjesno da će i dogodine stagnirati ili opet potonuti u recesiju ukoliko nova vlada odmah ne pokrene nužne reforme”.

Naglašavaju i da je nekada impozantni sektor brodogradnje danas na izdisaju i jedva preživljava, dok su najprofitabilniji sektori – bankarstvo i telekomunikacije – u rukama stranih kompanija.

U Rojtersu zaključuju da se kunom rukovodi vrlo precizno u odnosu na evro i da bi Hrvatska do kraja ove decenije mogla da pokuša da uvede evro kao valutu, iako zasad ne postoje službeni planovi za tako nešto, prenose agencije.

izvor: cpaital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *