Budva: Stan niko ne kupuje

Dodajte komentar

Na Budvanskoj rivijeri promet nekretnina gotovo potpuno zamro, cijene pale. Kvadrat novogradnje u centru Budve do 2.000, van grada do 1.000 eura. Budva, a i cijela njena rivijera, puna je – praznih stanova. U pitanju su novoizgrađeni stanovi koji zvrje prazni i to već poduže. Čekaju kupce, kojih je bilo malo, kako tokom sezone, tako i ove jeseni.

Velika ponuda i slaba potražnja, uslovili su i pad cijena. Kvadratni metar stana malo podalje od centra staje do 1.000 eura. U centru Budve novogradnja staje od 1.500 do 2.000 eura, a ko nudi keš dobija kvadratni metar i za 1.300 eura.

To je tek malo više nego što iznose cijene stanova solidarnosti, koje je izgradila opština Budva i koji će, pošto uslijedi upotrebna dozvola, dobiti stanare.

U ponudi je i veliki broj vila u okolini Budve, naročito oko plaže Jaz, i u Bečićima. Raskošne kuće sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata nude se za 270.000 do 350.000 eura.

Kupaca je malo, a stanova puno. U agencijama koje se bave prometom nekretnina ističu da je ekonomska kriza jedan od glavnih razloga za slabu prodaju. No, tu je još jedan razlog: nerealne cijene koje su važile ovde prije dvije-tri godine. U vrijeme “najezde” mahom ruskih investitora, kvadratni metar stana koštao je od 3.000 do 8.000 eura.

Prodaja je išla veoma dobro, pa su, vidjevši veliku zaradu u tom poslu, mnogi gradili intenzivno. I prekomjerno. Prodajni bum je trajao kratko, a tada je Budva “izvikana” kao skupa destinacija. Sada taj “imidž” skidaju tako što se raznim oglasima nude stanovi i kuće po niskim cijenama.

U Budvi ističu da će situacija biti nešto bolja, ali tek poslije krize. A ona ne samo da ne jenjava, nego se i pojačava. Situaciju su dodatno pogoršale priče o tome kako euro slabi i propada, pa sada vlasnici neprodatih stanova biraju i valutu.

Prednost, pa i nešto niže cijene, imaju oni koji plaćaju u švajcarcima, funtama i dolarima. Za sada su to, ipak, pojedinačni slučajevi, a hoće li prodaja za druge valute biti trend, zavisiće od sudbine eura.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *