Milijarderi savjetuju u što ulagati: obveznice, blue chip dionice, srebro i norveška kruna

Dodajte komentar

Deset svjetskih milijardera odlučilo je podijeliti svoja razmišljanja o najboljim investicijama u 2012. u magazinu Bloomberg Markets. Svi zajedno su se složili da će 2012. takođe biti godina nepovoljna za investicije. Evropska ekonomija i dalje će tonuti, a dolar ostaje najsigurnija moneta.

Ovo su pojedinačna mišljenja njih desetero kako je najbolje iskoristiti milion dolara iduće godine:

Eli Broad, osnivač Sun Life Insurancea, uložio bi svoj novac u multinacionalne kompanije orijentisane na masovnu potrošnju poput Coca-Cole ili Johnson&Johnsona.

Patrick Soon-Shiong smatra da je najvažnije ne izgubiti novac u ovim kriznim vremenima. Novac je zaradio kao suosnivač kompanije Vivo RX Pharmaceuticals.

Peter Hargreaves, suvlasnik kompanije Hargreaves Landsown Plc, svojih milion dolara uložio bi pola u norvešku krunu, a drugu polovinu u singapurski dolar.

Randall J. Kirk savjetuje da ne treba žuriti s investicijama. Odlučio se posvetiti elektronskoj muzici nakon što je zaradio 1,2 milijarde dolara od prodaje firme New River Pharmaceuticals.

Mikhail Prokhorov, ruski milijarder i vlasnik New Jersey Netsa, držaće se i u 2012. stare poslovice koja glasi: “Držite se uspravno i ne vrpoljite se.” Ako ipak zaradite milion, Prokhorov savjetuje da ga “potrošite s užitkom”.

Menin Teixeira de Souza stekao je bogatstvo u Brazilu gradeći kuće za siromašne. On bi patriotski investirao u braziliske obveznice.

John Paul DeJoria podijelio bi milion na četiri dijela – po 25% u zlato, srebro, NYSE i preostalu četvrtinu na pola u azijske i evropske dionice koje isplaćuju dividendu. Obogatio se nakon što je investirao u prijateljevu kompaniju koja sada ostvaruje godišnji prihod od milijardu dolara prodajom proizvoda za njegu kose.

Donald Trump, američki magnat koji je do sada ulagao od nekretnina do televizije, izabrao bi dionice, korporacijske obveznice, a iskusnijima preporučuje kupovinu kuća koje su preuzele banke uz zahtjev za dugoročan kredit po povoljnim kamatama.

Alisher Usmanov, ruski oligarh i vlasnik Gazprominvest holdinga, uvijek se oslanja na svoju intuiciju steknutu godinama poslovanja i po osjećaju odlučuje kada će kupiti pojedine udjele.

Joe Jamail nema običaj direktno ulagati na tržištu kapitala, ali svejedno je većina njegove imovine u obveznicama. Svojom najboljom investicijom smatra diplomu iz prava jer mu je njegova advokatska kancelarija donijela bogatstvo.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *