Fiskalna unija za rješenje dužničke krize

Dodajte komentar

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je da Evropa radi na uspostavljanju “fiskalne unije” sa ciljem da riješi dužničku krizu evrozone. Ona je u obraćanju parlamentu rekla da je neophodan novi Ustav EU koji će formirati takvu uniju i uvesti finansijsku disciplinu.

“Potrebna nam je budžetska disciplina i efikasni mehanizmi za rješavanje krize. Prema tome, potrebne su nam izmjene postojećeg ili novi Ustav”, rekla je ona, najavljujući “konkretne korake u pravcu fiskalne unije”.

Ona će se u ponedeljak sastati sa francuskim predsjednikom Nikolom Sarkozijem, koji se, takođe, založio za izmjene Ustava EU. Lideri EU su pod pritiskom da učine više da riješe problem dužničke krize zbog zabrinutosti da li će evro preživjeti.

Njemačka vlada traži promjene u cilju dobijanja veta na nacionalne budžete u evrozoni koji predstavljaju kršenje određenih propisa. U četvrtak, Sarkozi je rekao da je novi Ustav, koji će regulisati odnose između članica, neophodan da zaštiti mjesto Evrope u svijetu.

“Moramo se suočiti sa onima koji sumnjaju u stabilnosti evra i spekulišu o njenom raspadu sa potpunom solidarnosti”, rekao je Sarkozi.

Tokom sastanka u Parizu u ponedjeljak Sarkozi i Merkelova dogovoriće zajedničke prijedloge koje će iznijeti na sastanku evropskih lidera naredne sedmice. Mnogi analitičari vide ovaj samit kao ključan u naporima da se riješi dužnička kriza.

Sarkozi će se kasnije danas sastati sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom u Parizu. Britanija je zabrinuta zbog mogućeg uticaja “dvobrzinske Evrope” jer bi mogla ostati na marginama zajedno sa drugim zemljama koje nisu članice evrozone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *