S&P potvrdio rejting UniCreditu, Intesi Sanpaolo i Societe Generale

Dodajte komentar

Agencija Standard & Poor's snizila je u utorak rejtinge 15 velikih banaka uglavnom u Evropi i Sjedinjenim Državama u sklopu temeljnih izmjena metodologije ocjenjivanja boniteta.

Ujedno su potvrđeni važeći rejtinzi 20 banaka, uključujući UniCredit, Intesu Sanpaolo i Societe Generale, dok je podignut rejting Bank of China i China Construction Banka.

S&P je izmijenio rejtinge u sklopu izmjene metodologije ocjenjivanja boniteta, kojim želi poboljšati usluge i popraviti ugled narušen pogrešnim ocjenama spornih vrijednosnih papira koji su bili epicentar finansijske krize 2007.

U agenciji očekuju da će im novi sistem ocjenjivanja omogućiti bržu izmjenu rejtinga u slučaju pojave novih prijetnji za finansiranje banaka odnosno smanjene sklonosti banaka da finansijski pomažu zajmodavcima.

Novi kriterijumi ocjenjivanja trebali bi takođe olakšati poređenje banaka širom svijeta primjenom ujednačenih pokazatelja kvaliteta kapitala, tumače u S&P-u.

Očekuju da će izmjene u rejtinzima ocrtati pojačanu snagu banaka u tržištima u nastojanju u odnosu na one u zapadnoj Evropi i Sjedinjenim Državama.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *