Rusija spašava Kipar od bankrota

Dodajte komentar

Kipar, zapao u dužničku krizu, potpisao je kreditni sporazum sa Rusijom, izjavila je ministarka inostranih poslova te sredozemne zemlje Erato Kozaku-Markuli.

Ona je istakla da, zahvaljujući finansijskoj podršci Moskve, zemlja više nema potrebe da pomoć traži od Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF).
Prvu tranšu kreditne linije vrijedne 2,5 milijardi evra, Kipar će dobiti već do kraja ove godine, pretpostavlja se sredinom decembra, rekla je ministarka inostranih poslova, naglasivši da je Moskva sprema da izađe u susret Nikoziji ukoliko joj zatrebaju i dodatna sredstva.

Kipar je prva članica zone evra koja će izbjeći bankrot zahvaljujući pomoći zemlje sa ekonomijom u usponu, napominje agencija Rojters. Kao drugi potencijalni kreditor Kipra pominje se Kina, koja može da obezbjedi finansijsku pomoć fondu EFSF.

Ministarka inostranih poslova Kipra je istakla da je Rusija odobrila kredit pod povoljnim uslovima uz kamatu od četiri odsto na pet godina. Ruski kredit, koji će biti doznačen u tri tranše, omogućiće vladi u Nikoziji da sprovede planirano reprogramiranje državnog duga u 2012. godini.

izvor: capital.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *