Povučeno 77 miliona iz banaka, nema dovoljno dolara i švajcaraca

Dodajte komentar

Građani su, otkako je počela kriza eurozone, povukli pet odsto depozita iz Hipotekarne banke, izjavio je predsjednik Udruženja banaka i direktor Hipotekarne banke Esad Zajmović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Centralnoj banci i potvrdio da je počela trka za konvertovanje eura u dolare i švajcarske franke.

„Problem je što se ne može svima izaći u susret. Euro je domaća valuta, pa je logično da dugih valuta nema u dovoljnim količinama, pa samim tim nema ni tehničkih mogućnosti da svima izađemo u susret“, kazao je Zaimović.

Povećana tražnja je, navodi, logično izazvala rast provizija za konverziju eura u druge valute, koje se, prema njegovim riječima, od banke do banke kreću i do tri odsto.

„Na taj način samo banke zarađuju, dok građani gube, rekao je on, dodajući da je pitanje opstanka eura, o kojem se već neko vrijeme govori, izazvalo nervozu kod građana. Dolaze da se raspituju šta će biti sa Evropskom unijom, da li savjetujemo konvertovanje ušteđevine, kakva je sudbina eura i šta će se desiti ako euro propadne“, kazao je Zaimović.

U crnogorskim komercijalnim bankama u oktobru je bilo 1,87 milijardi eura štednje, a u ovom mjesecu, prema podacima CBCG ukupni depoziti stanovništva iznose 1,1 milijardu eura, što znači da je od početka novembra povučeno 77 miliona eura. Na početku krize 2008. godine građani i privreda su iz banaka povukli pola milijarde eura depozita, koje su dosad vratili na svoje račune.

Zanimljivo je da ne vlada skoro nikakvo interesovanje za britansku funtu.

Iako bankari apeluju na građane da ne povlače novac, pojašnjavajući da su depoziti osigurani kod Fonda za zaštitu depozita na 20 hiljada eura i da će osiguranje u narednoj godini porasti na 35 hiljada, zabrinutost malog broja onih koji su oročili velike sume novca može dovesti do ponavljanja scenarija iz poslednjeg kvartala 2008. godine, kad je likvidnost banaka bila dovedena u pitanje.

izvor: Dan – štampano izdanje

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *