Evropska kriza stopirala snažan rast Indije

Dodajte komentar

Indijski ekonomski rast spustio se u razdoblju od jula do kraja septembra na najniži nivo u više od dvije godine, kliznuvši na 6,9 posto, objavila je u srijedu indijska vlada.

Indijsku privredu pritiska presušivanje kredita iz evropskih banaka zbog dužničke krize u eurozoni. Na evropske banke otpada 150 milijardi dolara deviznih kredita, odnosno polovina iznosa kojim indijska preduzeća finansiraju proširenje poslovanja.

Visoka inflacija nagrizla je pak domaću potrošnju, pa je industrijska proizvodnja u prethodnom tromjesečju usporila na 2,7 posto, sa 7,8 posto u istom razdoblju prošle godine.

Centralna je banka u 18 mjeseci podizala ključne kamatne stope čak 13 puta, i to u uslovima smanjenih kreditnih plasmana i izvoza zbog posustajanja svjetske ekonomije.

Podatak o BDP-u u skladu je s očekivanjima analitičara i usmjerava pritisak na centralnu banku da prekine, a možda i promijeni smjer niza izmjena kamatnih stopa.

Analitičari predviđaju da će rast u tekućoj fiskalnoj godini iznositi oko 7,3 posto, u odnosu na 8,5 posto u protekloj godini.

Za narednu očekuju dodatno usporavanje, što zabrinjava s obzirom na težnje političara da se stope rasta približe nivou od 10 posto kako bi se apsorbovala vojska nezaposlenih i suzbilo siromaštvo.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *