Usporavanje njemačke inflacije donosi niže kamate?

Dodajte komentar

Njemačka godišnja inflacija usporila je u novembru drugi mjesec zaredom, što će vjerovatno ohrabriti Evropsku centralnu banku da ponovo snizi ključne kamatne stope kako bi poduprla posustalu ekonomiju eurozone.

Cijene su u Njemačkoj u novembru porasle za 2,4 posto u odnosu na isti mjesec lani, poduprte u prvom redu cijenama energije za domaćinstva, objavio je u njemački statistički ured.

U oktobru su uvećane za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“S obzirom na slabije ekonomske izglede koji ublažavaju cjenovne pritiske, inflatorni rizik u sljedećih 12 do 18 mjeseci neće biti pretjerano izražen”, izjavila je iz Commerzbanka Ulrike Rondorf.

Na mjesečnom nivou cijene su u novembru ostale nepromijenjene, kao i u prethodnom mjesecu, pokazali su preliminarni podaci.

“Čini se da će stopa inflacije nastaviti padati u narednim mjesecima i do proljeća kliznuti ispod ključnog nivoa od dva posto”, procjenjuje Rondorf.

“Podaci dodatno povećavaju izglede za još jedno ECB-ovo sniženje kamatnih stopa na sastanku u decembru koji će biti održan iduće sedmice”, tumači Christian Schulz iz Berenberg Banka.

“Iako je inflacija i dalje iznad ciljanog nivoa, ECB će s obzirom na ulazak ekonomije u recesiju možda uskoro morati potisnuti u drugi plan praćenje eventualnog prekoračenja zacrtanog nivoa inflacije u kratkoročnom razdoblju”, dodaje Schulz.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *