Mali investitori sve više sami trguju sirovinama

Dodajte komentar

Ekonomska nesigurnost i evropska dužnička kriza u kombinaciji s povećanim troškovima poslovanja rezultirali su smanjenom profitabilnošću cele industrije i doveli do toga da investiciono bankarstvo sada deluje pusto.

Analize 14 najvećih investicionih banaka pokazuju da su prihodi za prvih devet meseci ove godine pali, izraženo u dolarima, za 11,1 posto. S druge strane, ukupne investicije u sirovine porasle su za 250% u 2011. godini i sada iznose 400 milijardi dolara u odnosu na prethodnih 159 milijardi dolara za 2008. U istom periodu  investicije u zlato i srebro porasle su 3 puta.

Ole Hansen, potpredsednik investicione Sakso banke, koji je na poziv ILIRIKE održao u Beogradu seminar za investitore, zaključio je da je investiranje u sirovine veoma interesantno. Usled kombinacije jake osnove i novih finansijskih proizvoda, kao što su akcije zatvorenih investicionih fondova (ETF), učinila je ovaj sektor pristupačnim svima.

“ETF-ovi imaju snažan uticaj na sirovine, čineći ih dostupnim svima od najvećih hedž fondova do malih investitora koji trguju sirovinama preko internet platformi”, izjavio je Hansen.

Čak iako ima mali finansijski potencijal, Srbija treba da razvija i investira u tržište sirovina ponajpre u poljoprivredne proizvode, zlato i ostale plemenite metale, jer se pokazalo više otpornim na krizu, kaže Ole Hansen.

“Oktobar je bio mesec zastoja u trgovanju većine sirovina. Pre toga, sirovine su na berzama imale bolje pozicije u odnosu na obveznice, akcije i valute, tako da je ovo usporenje najverovatnije privremena opomena na ukupnom rastućem tržištu.” izjavio je Jan Sitar, berzanski analitičar ILIRIKE Ljubljana, koji za potrebe trgovanja preko interneta priprema analize za zainteresovane investitore.

“Ilirika iz Ljubljane razvila je globalnu platformu za trgovanje- ILIRIKA-ON-SVET, kojom se svi investitori u regionu i Srbiji mogu uključiti u međunarodni svet finansija. ILIRIKINA patforma za trgovanje preko interneta omogućava trgovanje širokom paletom finansijskih instrumenata 24 časa dnevno od kuće,” dodao je Jan Sitar.  On je dodao i da je sveprisutni trend da sami investitori trguju preko interneta sada, zahvaljujući ILIRIKI prvi put dostupan i u Srbiji.

Što se tiče poslovanja investicionih banaka, profit pre plaćanja poreza pao je za ukupno 37,8 posto, dok je povraćaj pred poreza na kapital pao sa 22 posto u prvih devet meseci prošle godine na samo 12 posto u 2011. godini. I dok četvrto tromesečje pokazuje samo ograničen uzlet nakon letnjih meseci, brojevi ukazuju na to da se investicione banke, uz nekoliko izuzetaka, suočavaju s padom dobiti u ovoj godini za više od 40 posto, s pratećim uticajem na bonuse.

izvor: rast.rs

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *