Moody's zaprijetio sniženjem rejtinga 87 banaka u EU

Dodajte komentar

Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Moody's u utorak je upozorila da bi mogla sniziti rejting obveznica s nižim prioritetom naplate 87 banaka u 15 zemalja Evropske unije zbog zabrinutosti da vlade u kriznim vremenima možda neće imati dovoljno novca da isplate vlasnike rizičnijeg bankovnog duga.

U Moody'su napominju da će najvećim dijelom reviziji rejtinga biti podvrgnute banke u Španiji, Italiji, Austriji i Francuskoj.

Riječ je o 21 banci u Španiji, njih 17 u Italiji, devet banaka u Austriji i sedam u Francuskoj. Slijede Holandija sa šest banaka, Norveška s pet banaka, Švedska s četiri, Belgija, Finska i Luksemburg s po tri banke, te Portugal, Slovenija, Kipar i Švajcarska s po dvije i Poljska s jednom bankom.

Revizija bi mogla rezultirati prosječnim potencijalnim smanjenjem rejtinga rizičnijeg duga za dva nivoa, a drugorazrednog i trećerazrednog Tier 3 podređenog duga za jedan nivo, navodi se u saopštenju.

Držaoci podređenog duga dolaze na red nakon što obaveze budu podmirene prema vlasnicima duga s pravom prednosti u naplati. Stoga podređeni dug pripada rizičnijoj kategoriji dugovanja.

Agencija takođe upozorava da bi se prijetnja rejtinzima podređenog duga mogla proširiti izvan granice EU-a.

“Moody's će također preispitati razmjere u kojima će izmijenjena pretpostavka podrške pogoditi ostala čvrsto integrisana tržišta izvan EU-a, poput Norveške ili Švajcarske”, ističe se u saopštenju.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *