I ako euro propadne, štednja u Srbiji je sigurna

Dodajte komentar

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenio je da će evro opstati i da su štedni ulozi i sve što građani imaju u bankama potuno sigurni ukoliko, hipotetički gledano, evro ne opstane.

Dugalić je ocenio da će evro opstati, jer je to isuviše skup projekat za sve one koji su ga kreirali i objasnio da bi se u slučaju da evro ne opstane, poput svojevremene zamene nemačkih maraka u evro, bila obavljena ista, samo obrnuta konverzija evra u marke.

On je istakao da su banke potpuno sigurne, da nema razloga za zabrinutost, niti za to da gradjani trče u svoje banke i podižu novac. Neki rizik, dodao je Dugalić, uvek postoji, ali je on minimalan, jer banke koje rade u Srbiji sa stranim kapitalom nisu strane nego srpske banke i nezavisne su. Dugalić je, gostujući na RTS-u, naveo da štednja u bankama iznosi oko sedam milijardi i šesto miliona evra.

Dugalić ne očekuje značajnije skokove kursa dinara, jer NBS ima mehanizme da to kontroliše i ocenio da bi uvodenje fiksnog kursa predstavljalo suviše skupo rešenje.

izvor: kamatica.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *