Dug Njemačke 7.000.000.000.000 eura?

Dodajte komentar

Prema analizi profesora finansija Bernda Rafelhišea, stvarni javni dug Njemačke je oko sedam biliona (hiljada milijardi) eura. To je tri i po puta više nego što se zvanično priznaje.

Rafelhiše, koji je profesor na Univerzitetu u Frajburgu, tvrdi da realni dug njegove zemlje obuhvata osim dva biliona eura, koliko se navodi u vladinim zvaničnim podacima za ovu godinu, još pet biliona eura nepokrivenih troškova za penzije i zdravstvenu zaštitu.

Prema toj računici, njemački dug u odnosu na vrijednost bruto domaćeg proizvoda zemlje (BDP) je 185 odsto BDP-a, a ne 85 procenata kako se navodi u dokumentima vlade.

Grčka, koja je već mjesecima na ivici bankrota zbog duga od približno 350 milijardi eura, trebalo bi, prema najnovijim projekcijama, iduće godine da ima javni dug koji obuhvata 186 odsto vlastitog BDP-a.

Istovremeno, Italija koju takođe muče veliki finansijski problemi, ima javni dug od 1,9 biliona eura, ili 120 odsto BDP-a, što ukazuje da je Njemačka, ustvari, pravi šampion po visini javnog duga u zoni eura.

Ukoliko se prihvati da je stvarni njemački dug “težak” sedam biliona eura to će, kako navode analitičari, biti “blanko ček sa potpisom njemačkih građana koji će radom i znojem plaćati buduće generacije”.

Uprkos tekućim kontraverzama oko visine javnog duga, Njemačka je u protekle dvije godine bila pravi motor ekonomske ekspanzije zone eura, ali i ostatka Evrope, jer je ostvarila veoma solidan privredni rast, uz osjetan pad nezaposlenosti.

Izvoz je, inače, bio i ostao okosnica njemačkog privrednog rasta, jer je vodeća evropska privreda uz Kinu sada najveći svjetski eksporter. Ali, novi recesivni talas, koji će se u svijetu oštrije ispoljiti, prema svemu sudeći, već u prvim mjesecima iduće godine, prijeti da ozbiljno podrije i dalju privrednu ekspanziju u najmoćnijoj članici eurozone.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *