Crnoj Gori prijeti energetski kolaps

Dodajte komentar

Sindikati podgoričkog Kombinata aluminijuma neće prihvatiti poziv Elektroprivrede da smanje proizvodnju za 30 odsto kako bi uštedjeli energiju, a takav stav imaju i u nikšićkoj željezari.

U obje kompanije tvrde da bi ih, kako se već nalaze u teškoj situaciji, smanjenje proizvodnje dovelo na rub propasti. Sa druge strane, iz Elektroprivrede tvrde da bi dosadašnji nivo potrošnje električne energije u Crnoj Gori mogao izazvati energetski kolaps.

Vladin predstavnik u Odboru direktora KAP Nebojša Dožić u petak je kazao da sindikati ne mogu odlučivati o eventualnom smanjenju proizvodnje. On je, međutim, dan ranije izjavio da bi, ukoliko bi se proizvodnja smanjila za 30 odsto, KAP došao u još goru situaciju.

Dožić je u petak, kako je kazao, pokušavao da se sastane sa izvršnim direktorom fabrike, Jurijem Moisejevom i predstavnicima EPCG kako bi razgovarali o alarmantnoj situaciji u preduzeću.

Loši poslovni rezultati u Elektroprivredi, koja će godinu završiti sa četrdesetak miliona evra gubitka, teška hidrološka situacija i nedostatak energije u regionu, mogući kvar u Termoelektrani Pljevlja – samo su neki od razloga koje su iz EPCG naveli kao razloge mogućeg energetskog kolapsa i restrikcija.

Energetska kompanija je podnijela prijevremeni zahtjev za povećanje cijena električne energije. Iz EPCG su naveli da je trenutna uvozna cijena energije za region i Crnu Goru oko 100 evra po megavat-satu, dok je Regulatorna agencija za energetiku proljetos odobrila EPCG cijenu 47,42 evra po megavat-satu.
U Elektroprivredi, kojom upravlja italijanska A2A, i Kombinatu aluminijuma, kojim upravlja ruski CEAC, očekuju podršku i pomoć crnogorske vlade, koja ima vlasnički udio u obje kompanije – u KAP ravnopravan, a u EPCG većinski.

Menadžment Elektroprivrde zahtjeva da im Vlada, narodski rečeno, skine “sa grbače” Kombinat aluminijuma, koji trenutno za struju duguje oko 33 miliona evra i neizvjesno je da li će i kada platiti, s obzirom na ogromna dugovanja koja pritiskaju podgoričku fabriku. Sa druge strane, kompanija CEAC, koju kontroliše ruski tajkun Oleg Deripaska, traži dodatne subvencije i pomoć Vlade, koja je, pored svega, garantovala i za kredit KAP od 132 miliona evra.

Menadžment Elektroprivrede je u posljednje vrijeme pokazao odlučnost da se “obračuna” sa “lošim navikama” koje je Vlada godinama tolerisala – neurednim platišama rade “makaze” bez ikakve sentimentalnosti i socijalne politike. Ukidanje struje nikšićkoj Željezari zbog kašnjenja od jednog dana, samo je upozorenje na odlučnost u EPCG da sprovede politiku koja će popraviti lošu situaciju u kompaniji.

Kombinat aluminijuma je, za sada, pošteđen uprkos milionskom dugovanju. Pitanje je, prije svega za Vladu, koja se poziva na tržište i tržišno poslovanje: da li je upravo takvo polazište opravdan argument, bez obzira na posljedice po državnu ekonomiju, Deripaski da u KAP stavi ključ u bravu, ili EPCG da Kombinatu, jednostavno – ukine struju?

Realno poskupljenje struje
Obrni – okreni, najveće crnogorske privatizacije, odnosno loše poslovanje strateških partnera Vlade, plaćaju građani. Od privatizacije prije šest godina Kombinat aluminijuma ima subvencionisanu električnu energiju, opraštaju mu se i “prebijaju” dugovanja, dok je zahtjev EPCG za povećanje cijene struje od čak 70 odsto odbijen. Odluci RAE po ovom zahtjevu prethodio je sinhronizovan i snažan otpor sindikata, političkih partija i civilnog sektora. Ovoga puta, međutim, realno je očekivati poskupljenje struje, prije svega zbog većih troškova uvoza.

izvor: novosti.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *