Mađarska istražuje bankarski kartel

Dodajte komentar

Mađarska agencija za zaštitu tržišnog učešća GVH pokrenula je istragu u sedam banaka zbog sumnji da su se udružile u kartel kako bi ublažile gubitke proizašle iz vladine sheme koja olakšava otplatu vlasnicima stambenih kredita u stranoj valuti.

Istraga je pokrenuta u bankama CIB, Erste, MKB, OTP, Raiffeisen, UniCredit i štednoj banci Fundamenta.

UniCreditov ogranak Bank Austria opovrgnuo je da je postupao protivno propisima, a OTP je odbacio optužbe. MKB, ogranak njemačkog Bayerische Landesbanka, i Erste nisu željeli komentarisati istragu.

Kao glavni argument u GVH-u navode povećanje kamatne stope na hipotekarne kredite u bankama za pola do dva postotna boda od 22. septembra.

“Temeljem informacija koje je dobio GVH, vjerovatno pojašnjenje za takvo povećanje koje se dogodilo u istom periodu jest da je među bankama postojao sporazum”, kaže se u saopštenju.

Istraga GVH došla je u trenutku kada se vode pregovori između vlade i banaka o daljm mjerama kako bi se riješio problem izloženosti u stranoj valuti koja čini privredu ranjivom na dužničku krizu eurozone.

Mađarsko udruženje banaka u srijedu je objavilo da bi istraga mogla ugroziti planirani sporazum o lakšoj otplati hipotekarnih kredita u stranoj valuti na kojem su uključene strane početkom novembra pristale zajednički poraditi.

Iz vlade su poručili da bi se razgovori s bankama o tome dogovoru trebali nastaviti.

“Vlada uvažava nezavisnost djelovanja institucije GVH i stoga nema namjeru niti instrumente kojima bi uticala na rad institucije i istragu. Vlada je i dalje zainteresovana za postizanje dogovora s udruženjem banaka”, navodi se u saopštenju mađarske vlade.

Zvaničnici vlade kažu da su banke postupile po uzoru na kartele i da su povećale kamatne stope kako bi vlasnicima kredita u stranoj valuti otežale njihovu otplatu u novim kreditima u forintama.

Mađari su dužni približno 5.000 milijardi forinti (22 milijarde dolara) u hipotekarnim kreditima u stranoj valuti, a očekuje se da će petinu toga otplatiti u sklopu vladine sheme koja je na snazi do kraja ove godine.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *