Unicredit banka Banjaluka: Najuspješnija poslovna godina

Dodajte komentar

Unicredit banka Banjaluka ostvariće u ovoj godini ukupnu kreditnu aktivnost od 350 miliona KM, što će biti finansijski najuspješnija godina u njenom dosadašnjem poslovanju.

Banka je ostvarila rast prihoda od 25 odsto i zadržala troškove na približno istom nivou u odnosu na prošlu godinu čime su premašeni planovi za ovu godinu, a poboljšanja su ostvarena prvenstveno u kreditnom poslovanju s privredom i građanima, saopšteno je iz ove banke.

Direktor Unicredit banke Banjaluka Ivan Vlaho rekao je da ova grupacija na tržištima centralne i istočne Evrope planira rasti i jačati vlastite prihode u skladu s projekcijama rasta privreda u ovoj regiji, dok njen fokus ostaje na klasičnom komercijalnom bankarstvu.

Govoreći o planovima Unicredita kada je u pitanju prilagođavanje novim standardima Evropske unije, Vlaho kaže da je jedna od aktuelnosti evropskog bankarstva procjena centralnog regulatora da bankarski sistem EU ima potrebu za dodatnim kapitalom u visini 100 milijardi evra.

“To je posljedica potrebe uklapanja u novu regulativu iz Bazela po kojoj je stopa adekvatnosti kapitala banaka utvrđena na minimalnih devet odsto u odnosu na rizikom ponderisanu aktivu. Od ovog iznosa se na Unicredit odnosi 7,5 milijardi evra”, rekao je Vlaho.

izvor: capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *