Realna cijena kvadrata 700 eura

Dodajte komentar

Cijene kvadrata stana od 1.100 € su previsoke i čista zarada građevinara na tu cijenu je 100 %, kazao je Danu vlasnik zgrade u Zagoriču u Podgorici, Zoran Jovanović, koji prodaje kvadrat stana od 600 do 700 € i smatra da je to realna cijena.

– Nekad je kvadrat u Podgorici bio 700 do 800 maraka, a veći građevinari ne mogu da prebole građevinski bum, kada su masovno prodavali stanove od dvije hiljade € po kvadratu, na sada žele vještački da zadrže tu cijenu, koja je duplo veća od cijene koštanja, rekao je Jovanović, i dodao da se na cijenu kvadrata koju on drži zaradi čisto oko 15 %.

– Moja zarada kada prodam stanove će biti oko 15 %, s tim što je meni mnogo veća cijena koštanja, nego građevinarima koji prave na stotine stanova, jer odjednom naručuju materijale na koje imaju popuste i imaju druge beneficije, istakao je on.

Jovanović smatra opravdanom najavu direktora NLB banke Antona Ribnikara, koji je rekao da će ta banka primorati građevinske kompanije koje kasne sa otplatom kredita, da snize cijene stanova koje su prema Ribnikaru visoke iako je tražnja opala.

– Cijela privreda je zablokirana zbog toga što ss stanovi ne prodaju. Treba biti realan kada su u pitanju cijene stanova, a ne držati vještački visoke cijene, kazao je Jovanović, koji uprkos upola nižoj cijeni kvadrata ne može da proda svoja tri stana.

– Interesovanje je nenormalno visoko, ali uprkos tome nijedan od tri stana još nisam prodao. Svaki ima oko 120 kvadrata, plus terasa i parking mjesto i cijena im je od 70 do 85 hiljada, ali nijedan kupac nema te pare.

Podgorički građevinari ranije su naveli da neće smanjivati cijene kvadrata, jer smatraju da su preniske, i da je 1.100 € minimalna cijena, i ako bi išli ispod nje otišli bi u totalni minus, dok je Ribnikar poručio da će građevinari imati dvije šanse da prodaju stanove na javnim rasprodajama po sniženim cijenama ili će banka, ukoliko prodaja ne uspije zaplijeniti stanove koji su pod hipotekom.

izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *