Hrvatska: Credo banci oduzeto odobrenje za rad

Dodajte komentar

Zbog utvrđenih značajnih nezakonitosti u poslovanju i nesprovođenja mjera naloženih od centralne banke za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, Savjet Hrvatske narodne banke odlučio je na vanrednoj sjednici u utorak oduzeti odobrenje za rad Credo banci d.d., Split, stoji u saopštenju HNB-a.

Istovremeno s ovom odlukom donesena je i odluka o pokretanju postupka prisilne likvidacije banke, čime prestaju sva ovlašćenja dosadašnje uprave i nadzornog odbora Credo banke d.d. te ovlašćenja glavne skupštine dioničara, navodi se u saopštenju za javnost HNB-a.

Direktnim nadzorom HNB-a, započetim krajem maja ove godine, obuhvaćena je procjena adekvatnosti kapitala, kvaliteta aktive i upravljanja kreditnim rizikom, te analiza depozitne strukture i likvidnosnog rizika.

Budući da je utvrđeno stanje bilo bitno lošije od onoga što je Credo banka prikazivala u svojim izvještajima, banka je ostala pod pojačanim nadzorom HNB-a, da bi se njeno poslovanje pokušalo dovesti u zakonske okvire, uz dokapitalizaciju neophodnu za stabilnije buduće poslovanje.

Credo banka je na dan 31.mart 2011. iskazala stopu adekvatnosti kapitala od 12,28 posto, što je neznatno iznad propisanog minimuma, međutim, nadzorom u banci ispostavilo se da ta stopa ima, zapravo, negativan predznak, što znači da banka više nema jamstvenog kapitala, te da posluje s (neiskazanim) gubitkom.

Gubitak je velikim dijelom posljedica plasmana odobravanih njenim većinskim dioničarima i s njima povezanim osobama preko ograničenja propisanih zakonom, a bez odgovarajuće kreditne sposobnosti i adekvatnih čvrstih instrumenata osiguranja, bez definisane namjene, bez obračuna naknada i troškova platnog prometa, s ugovorenim jednokratnim povratom glavnice i kamata, te uz višekratna prolongiranja otplate.

“Za ilustraciju ustanovljene poslovne prakse u Credo banci d.d. – dovoljno je navesti da su krediti jednoj od dviju grupa većinskih dioničara i s njima povezanim osobama (grupa Adut-Barać) krajem marta dostizali 60 posto jamstvenog kapitala, a drugoj grupi i s njom povezanim osobama (grupa Alkom-Vuković) čak 84 posto, iako je zakonom propisano da izloženost prema osobama u posebnom odnosu s bankom ne smije prelaziti 10 posto njenog jamstvenog kapitala.

Kako većinski dioničari Credo banke (spomenute dvije grupe imale su 86,58% udjela u dioničkom kapitalu banke sa stanjem 31.avgusta) ne podmiruju uredno niti svoje kreditne obveze prema banci, tako nisu udovoljili niti višekratnim zahtjevima HNB-a za njezinu dokapitalizaciju, a banka nije izvršavala ni druge mjere naložene od strane HNB-a.

S obzirom na ustanovljene pokazatelje i na postupanje uprave i vlasnika, Savjet HNB-a zaključio je da u takvim okolnostima nema realnih izgleda za stabilizaciju i buduće uspješno poslovanje, te je donio odluku o oduzimanju odobrenja za rad banci, čiji udio u ukupnoj aktivi hrvatskog bankovnog sektora iznosi oko 0,44 posto (nešto više od 1,4 milijardu kuna).

Depoziti fizičkih osoba koji su osigurani kod Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka sa stanjem na dan 31.septembra iznosili su 465 miliona kuna i tim sredstvima njihovi će vlasnici moći nesmetano raspolagati.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *