OTP banka: Teško poslovno okruženje pritisnulo neto dobit

Dodajte komentar

Mađarska banka OTP izvijestila je u ponedjeljak da joj se konsolidovana prilagođena neto dobit u trećem tromjesečju smanjila za pet posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, ukazujući na znatno otežano poslovno okruženje u tom razdoblju.

Banka je tako u razdoblju od jula do septembra ostvarila konsolidovanu prilagođenu neto dobit od 42,5 milijardi forinti.

Prilagođavanja uključuju “posebni porez za finansijske ustanove, gubitak od ranog povrata hipotekarnih kredita vezanih uz strane valute i rezultat ponovne evaluacije strane valute kupljene od Mađarske narodne banke kako bi se pokrila valutna potražnja izazvana ranim povratima”, navodi se u saopštenju.

Dobit prije poreza uvećana je u trećem tromjesečju za devet posto u odnosu na prethodna tri mjeseca i iznosila je 62,25 milijardi forinti.

Udio inostranih podružnica u dobiti iznosio je 15 milijardi forinti i ostao je praktično nepromijenjen u odnosu na prethodno tromjesečje, navodi se u saopštenju.

Hrvatska podružnica ostvarila je u trećem tromjesečju dobit od 3,2 milijarde forinti.

Poslovno okruženje u trećem tromjesečju znatno je pogoršano zbog slabijih izgleda za rast svjetsku ekonomiju i dužničke krize u eurozoni, navodi se u saopštenju.

U matičnoj Mađarskoj OTP izdvaja slabljenje forinte, koja je u trećem tromjesečju oslabila devet posto prema švajcarskom franku a 10 posto prema euru u odnosu na prethodno tromjesečje.

Sudeći po sadašnjem zanimanju, u banci očekuju da bi se do kraja godine oko 20 posto klijenata moglo prijaviti za učestvovanje u vladinom programu pomoći građanima u otplati hipotekarnih kredita u inostranoj valuti po povoljnijim kursevima od onih tržišnih. Procjenjuju povezani gubitak nakon poreza na oko 39,5 milijardi forinti.

izvor: Hina/bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *