Visoke kamate za kupovinu automobile na lizing

Dodajte komentar

Dnevne Novine istraživale su mogućnosti koje prosječan crnogorski građanin ima pri kupovini automobila na lizing. Uzeta je cifra od 15000 €.

Trenutno, u Crnoj Gori lizing usluge nude na pet mjesta  četiri lizing kuće i jedna banka u vrijednosti od 15.000 €. Prilikom analize kamatnih stopa u crnogorskim lizing kućama, one se kreću od deset do 11 %, što je znatno više nego u Srbiji gdje su one i do 5,5 %. Tako će za automobil vrijednosti 15.000 € lizing kućama biti vraćeno još dodatnih tri hiljade eura i više.

Učešće pri kupovini vozila je obavezno i iznosi 25 %. Na primjeru za kupovinu automobila u vrijednosti od 15.000 € na pet godina sa učešćem koje iznosi 3.750 €, kamata koju po isteku roka lice vraća banci iznosi u prosjeku 3.200 €. To je gotovo sedam plata prosječnog crnogorskog građanina. Za fizička lica kod lizinga nije potreban jemac, ali mjesečna rata mora biti u visini polovine mjesečne plate i ona se u crnogorskim lizing kućama kreće oko 240 €. Oni koji se opredijele za ovakav način kupovine, trebaju znati da do isplate posljednje rate vozilo ostaje u vlasništvu lizing kuće, odnosno klijent svoje ime upisuje u saobraćajnu dozvolu tek nakon što isplati posljednju lizing ratu.

Korisnik ukoliko zakasni koju ratu, banka ili auto lizing kuća može prekinuti lizing odnos i oduzeti auto kad god želi.

Za prvih devet mjeseci ove godine na tržištu lizinga u Crnoj Gori zaključeno je ukupno 1.105 ugovora, što predstavlja smanjenje od 2,64 % u odnosu na isti prošlogodišnji period. Od ukupnog broja zaključenih ugovora njih 554 odnosno 50,14 % zaključeno je sa fizičkim licima.

izvor: Dnevne Novine (štampano izdanje)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *