BiH: Porez na dividendu novi teret za tržište kapitala

Dodajte komentar

Učesnici na tržištu kapitala smatraju da će izmjene Zakona o porezu na dohodak u FBiH, a kojima se predviđa uvođenje poreza na dividendu i na prihode ostvarene špekulativnim aktivnostima, predstavljati dodatni teret za ionako slabašno tržište kapitala i odvratiti investitore od ulaganja.

Nacrt zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak FBiH, o kojem traje rasprava, predviđa u članu 22, stav 1 dodatne stavke: oporezivanje prihoda od dividende i udjela od dobiti pravnih lica, kao i oporezivanje prihoda  ostvarenih špekulativnim aktivnostima na tržištu kapitala. 

Institucije tržišta kapitala jedistvene su u ocjeni da su odredbe pomenutog zakonskog prijedloga neprihvatljive, te će u svom očitovanju izraziti protivljenje njihovom donošenju.

“Ukoliko bi ovakav prijedlog bio usvojen, to bi značilo dodatni teret za tržište kapitala i odvratilo bi ulagače od investiranja, Vjerujem da će investitori dobro razmisliti prije nego što se odluče ulagati na ovom tržištu”, kaže za Indikator.ba Ahmed Hodžić, predsjednik Udruženja berzanskih posrednika FBiH.

Konstatuje da je izostanak oporezivanja dividende bilo jedna od prednosti tržišta kapitala u FBiH, s obzirom da je Republika Srpska primijenila ovaj porez, ali da bi usvajanjem zakonskog prijedloga i tu svoju prednost sada izgubila.
Upozorava i da je nejasan i u praksi teško provodiva predložena odredba o oporezivanju prihoda ostvarenih špekulativnim aktivnostima.

“Postavlja se pitanje šta su to špekulativne aktivnosti i na koje vrijednosne papire će se odnositi. Ko će imati funkciju da utvrđuje šta je špekulativna trgovina, a šta ne. Investicijski fondovi su, na primjer, po svojoj prirodi špekulativni investitori”, ističe Hodžić.

Navodi da konsultacije među učesnicima tržišta kapitala traju, te da će se o ovakvom prijedlogu zakona uskoro očitovati. Neki su to, poput Komisije za vrijednosne papire FBiH već uradili.

izvor: indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *