Investitori više ne žele ni njemačke obveznice

Dodajte komentar

Prinosi na njemačke državne obveznice, koje se smatraju najsigurnijim vrijednosnim papirom eurozone, ali i jednim od najsigurnijih na svijetu, prestali su padati, što sugeriše da investitori sve manje vjeruju eurozoni i zajedničkoj evropskoj valuti.

Naime, donedavno je skok prinosa na italijanske i španske obveznice, koji su proteklih dana premašivali kritičnih sedam posto i dosezali rekordne nivoe od uvođenja eura 1999. godine, pratio pad prinosa na njemačke obveznice.

To je zapravo značilo da su investitori koji su se rješavali obveznica rubnih i dugovima opterećenih članica eurozone svoj novac prebacivali u sigurne, odnosno u najmanju ruku daleko sigurnije, njemačke obveznice, piše Business Insider.

Međutim, analitičar američkog Morgan Stanleyja Hans Redeker je u najnoviju obavijest klijentima uključio graf koji sugerira da su prinosi na njemačke obveznice prestali padati, što sugeriše pad interesa za tim vrijednosnim papirima.

Ta činjenica je vrlo opasna za čitavu eurozonu jer znači da investitori više ne žele ulagati niti u jedne obveznice koje stižu iz eurozone, makar to bile i “sigurne” obveznice.

Takvu tezu potvrđuju i podaci da se povećao priliv novca na tržište američkih obveznica, koje se takođe smatraju sigurnim utočištem za kapital.

izvor: business.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *