Beogradska berza: Nedjeljni komentar 14.11.2011 – 18.11.2011

Dodajte komentar

Proteklih pet trgovačkih dana prošlo je u već ustaljenoj učmalosti na tržištu, dok je nekoliko većih transakcija akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS) održalo nedeljni promet na relativno prihvatljivom nivou.

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 3,7 miliona evra, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, izgubio na vrednosti 2,2 procenta spustivši se na 531,3 poena. Ova korpa najlikvidnijih hartija na Beogradskoj berzi beleži pad od početka godine od 18,5 procenata. 

Akcije – Velike transakcije akcijama Naftne industrije Srbije koje su činile više od polovine ukupnog prometa obeležile su trgovačku nedelju. Ukupna realizacija u trgovanju ovom hartijom iznosila je 208,3 miliona dinara, a gro prometa je ostvaren na nivoima od 643 i 652 dinara. Tokom sedmice akcije NIS-a porasle su skoro 2 procenta, okončavši nedelju na najvišem nivou u tekućem mesecu. Ova kompanija je protekle sedmice dobila i priznanje Beogradske berze za najbolji odnos prema investitorima što je, osim dobrog poslovanja, odlučujuće doprinelo da od početka godine akcije NIS-a beleže pozitivan prinos od 37,3 procenta.

Ostale hartije su daleko zaostajale po prometu. Industrija mesa Carnex (CRNX) zabeležila je promet od 24,1 milion dinara, uglavnom na ceni od 1.920 dinara, dan ranije nego što će MK grupa objaviti saopštenje da zajednički deluje sa investicionim fondom Ashmore i da namerava otkupiti i 7,1 odsto akcija koje se nalaze u rukama manjinskih akcionara. Carnex se od 2006. godine nalazio pod kontrolom londonskog investicionog fonda Ashmore, koji je preuzeo upravljačku poziciju od Midlanda prvog većinskog vlasnika ove kompanije nakon privatizacije. Solidan promet od 19,5 miliona dinara zabeležila je treća po veličini punionica vode Vrnjci (VDAV), a ponovo je gro akcija pokupila off-shore kompanija Zaab Group. Ovaj investitor stigao je do vlasničkog udela u Vrnjcima od 17,2 odsto, nakon što je desetak dana ranije duboko zagazio u vlasništvo ove punionice. Dobar promet od 18,9 miliona dinara registrovala je najveća domaća mlekara Imlek (IMLK), mahom na nivoima neznatno preko 2.200 dinara. Bečejski Sojaprotein (SJPT) zabeležio je promet od 7,3 miliona dinara u nedelji u kojoj je kompanija okončala otuđenje sopstvenih akcija na tržištu. Najveći domaći građevinar Energoprojekt (ENHL) uz mizeran promet nastavio je da tavori oko kote od 420 dinara po akciji, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oscilirao oko nivoa od 500 dinara uz neveliki promet. Ova kompanija je objavila dvocifrenu stopu rasta prihoda na devetomesečnom nivou, ali je neto dobitak usled negativnih kursnih razlika bio manji za 10 procenata u odnosu na isti period protekle godine i iznosio je 1,7 milijardi dinara.

Akcije iz bankarskog sektora ponovo nisu naišle na veću pažnju ulagača. AIK banka (AIKB), nakon što je objavila dobitak pre oporezivanja od 2 milijarde dinara u prvih devet meseci, zabeležila je solidan promet od nepunih 20 miliona dinara, mahom na ceni od 1.755 dinara što je pad od 8,4 odsto na nedeljnom nivou. Tržišna kapitalizacija AIK banke trenutno iznosi 148,5 miliona evra što je najniža vrednost ove kompanije u proteklih 30 meseci. Agrobanka (AGBN) je sa sitnim prometom fluktuirala oko nivoa od 4.000 dinara, dok je Komercijalna banka (KMBN) ispratila sedmicu sa svega 10 isprometovanih hartija na nivou od 1.853 dinara.

Obveznice stare devizne štednje – Obveznice stare devizne štednje ostvarile su promet od skromnih 135,2 hiljade evra, a najprometnije serije bile su A2013 i A2015. Cene ovih hartija beležile su prilično visok raspon pa su se prinosi kretali u rasponu 5,4 i 5,8 procenata.

Trezorski zapisi – Protekle sedmice održana je samo jedna aukcija državnih trezorskih zapisa koja je u potpunosti realizovana. Emisija šestomesečnih državnih hartija nominalne vrednosti 4 milijarde dinara realizovana je sa prinosom od 10,9 procenata.

izvor: sinteza.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *