Zauzdavanje rejting agencija

Dodajte komentar

Često su griješile, a prema mnogima, imale su presudan uticaj na produbljivanje krize u Grčkoj, Portugalu, Irskoj. Zbog novog stava EU, S&P, Moody's i Fitch u budućnosti će morati odgovornije i transparentnije odlučivati o rejtinzima.

Evropska komisija iznijela je stroža pravila za agencije za kreditni rejting, kako bi one svoj posao obavljale transparentno te bile odgovornije za svoje greške, prenosi BBC.

Navedena odluka odnosi se i na najveće kreditne agencije Standard & Poor's (S&P), Moody's i Fitch, a prema riječima evropskog povjerenika za unutrašnje tržište Michela Barniera, riječ je o mjerama kojima bi se smanjile volatilnosti na tržištu uzrokovane ocjenjivanjem kreditnih agencija.

Naime, izvještaji tih agencija pomažu investitorima pri ocjenjivanju kreditne sposobnosti zajmoprimaca, a smanjenje kreditnog rejtinga uzrokuje povećanje kamatnih stopa koje oni plaćaju na primljene kredite.

Barnier je također dodao kako su mnoge kreditne agencije imale dosta grešaka u svom ocjenjivanju, a njihova odluka ima direktan uticaj na tržište i privredu te time i na prosperitet građana.

Iz tog razloga, potrebna je stroža kontrola kako bi se vjerovatnost takvih grešaka svela na minimum.

Prema prijedlozima koji će najprije morati proći evropsku parlamentarnu proceduru, izdavaoci vrijednosnih papira moraće promijeniti kreditnu agenciju koju koriste za ocjenjivanje svake tri godine, piše FT. Takođe, agencijama će biti zabranjeno da pomažu pri kreiranju proizvoda za koje ujedno utvrđuju rejting.

Uloga agencija u krizi

Prema mišljenju mnogih, snižavanje kreditnog rejtinga mnogih zemalja poput Irske, Portugala ili Grčke, uzrokovalo je još veće probleme i krizu na globalnom finansijskom tržištu zbog velikih promjena u troškovima zaduživanja tih zemalja.

Usto, većina investitora se u svojim odlukama oslanja na ocjene tih agencija, a koje su često donijete bez kvalitetne prethodne analize.

Takođe, u ocjenjivanju kreditnog rejtinga zemalja, ovim agencijama često se potkradju i veoma teške, tehničke greške.

Posljednja značajna greška dogodila se prošle sedmice upravo jednoj od vodećih svjetskih kreditnih agencija S&P-u, kada je zabunom u javnost poslala obavijest kako je snižen kreditni rejting Francuske.

Najavljena postrožena pravila trebala bi stoga smanjiti ovakve propuste, ali i povećati konkurentnost u ovom sektoru, što će uključivati i obavezu za investitore da rade svoje vlastite procjene.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *