Montenegroberza zaključila ugovor o distribuciji podataka sa Bečkom berzom

Montenegroberza je zaključila ugovor o distribuciji podataka sa Bečkom berzom, što će omogućiti plasiranje podataka na berze širom svijeta posredstvom lokalnih i multinacionalnih vendora, saopšteno je juče iz te kompanije.

Crnogorska berza priključila se sistemu distribucije podataka sa devet berzi, koji, osim Bečke berze, čine i berze iz Budimpešte, Praga, Ljubljane, Bukurešta, Sarajeva, Banjaluke, Skoplja i Beograda.

Bečka berza posluje u okviru centralnoistočne grupe berzi CEESEG, čiji je većinski vlasnik, a kompanije kotirane na berzama te grupe čine skoro polovinu ukupne tržišne kapitalizacije kompanija sa prostora centralne i istočne Evrope i učestvuju sa gotovo dvije trećine ukuppog prometa na svim berzama. Ova berza distribuira i podatke sa berzi energije u Beču i Pragu.

– Sporazum he pojačati uticaj Montenegroberze i povećati dostupnost podataka sa crnogorskog tržišta kapitala rekao je vršilac dužnosti izvršnog direktora Montenegroberze Gojko Maksimović i naglasio da smatra da će doći do povećanja interesovanja investitora za ulaganja na crnogorskom tržištu kapitala.

izvor: Dan

Check Also

IRF nije mehanizam za podsticaj trgovine na berzi

Investiciono-razvojni fond (IRF) nije institucija od koje zavisi poslovanje Montenegroberze, niti je to mehanizam za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *