Hrvati preferiraju kredite u kunama

Dodajte komentar

U nedavnoj raspravi koja se vodila oko rješavanja problema vezanih za jačanje švajcarca, neki su se ekonomisti zalagali za ukidanje valutne klauzule, a agencija GfK je istražila što misle obične građani.

Istraživanje je pokazalo da bi nešto više od polovine građana odabralo domaću valutu, odnosno na pitanje u kojoj valuti bi odabrali kredit za adaptaciju stana, 56 posto anketiranih je prednost dalo kuni. Nadalje, 23 posto ispitanika preferira euro, 2 posto neku drugu valutu, a 19 posto je na pitanje odgovorilo da ne zna. 

Preferiranje kredita u kunama najviše je prisutno kod građana Like, Korduna, Banovine (70 posto) te u sjevernoj Hrvatskoj (64 posto), a najmanje u Istri, Primorju i Gorskom kotaru (38 posto). Odnosno, eure bi najviše prihvatili u regiji Istre i Primorja (28 posto), a najmanje u regiji Like (12 posto).

Kada se odgovori posmatraju po dobi tada kune najviše preferiraju osobe između 40 i 59 godina (65 posto), a eure ispitanici između 20 i 24 godine (36 posto). Zanimljivo je da bi se za kune odlučilo 51 posto osoba s najnižim obrazovanjem, a 58 posto onih s najvišim obrazovanjem. Kod uzimanja kredita u eurima jednak je udio onih s najnižim i najvišim obrazovanjem, oko 22 posto, pokazuje istraživanje sprovedeno u oktobru na uzorku od 1.000 ispitanika.

izvor: poslovni.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *