ECB kupuje obveznice kako bi zakočio rast troškova zaduživanja

Dodajte komentar

Evropska centralna banka u srijedu je zakočila rast troškova zaduživanja članica eurozone nakon što su prinosi na italijanske državne obveznice ponovno dosegnuli neodržive nivoe, a pod pritiskom tržišta našla se i Francuska.

Prinosi na italijanske državne obveznice kliznuli su tako na 6,97 posto, nakon što su nakratko znatno premašili nivo od sedam posto, koja se uopšteno smatra neodrživom na dalji rok i sili vlade da traže vanjsku pomoć.

Trgovci napominju da je stabilizacija prinosa rezultat ECB-ove intervencije. “Naveliko kupuju italijanske i španske obveznice, s rokom dospijeća od dvije do 10 godina”, kazao je jedan trgovac obveznicama.

Zaraza se u međuvremenu proširila iz najslabijih i zaduženih ekonomija eurozone, poput Grčke, na već poput italijanske i španske, a u srijedu je ulagačima najveću glavobolju zadavala Francuska.

Tako prinosi na francuske 10-godišnje obveznice sada iznose 3,56 posto, dok su prije samo dva mjeseca iznosili 2,5 posto. Znatno su ispod zabrinjavajućih nivoa ali je razlika u odnosu na prinose na referentne njemačke obveznice blizu dva postotna boda i najviša je od uspostave eurozone.

Francuska ministrica za budžet i vladina glasnogovornica Valerie Pecresse kazala je u srijedu nakon sastanka kabineta da je po njezinom mišljenju premija rizika koju ulagači traže kako bi umjesto njemačkih kupili francuske obveznice “neutemeljena”.

Ulagači sumnjaju da su teško zadužene zemlje poput Italije sposobne preduzeti nužne mjere kako bi zaustavile nepovoljan trend u privredi a drže da ni ECB nije spreman povući dovoljno odlučne poteze kako bi okončao krizu.

“ECB je pod pritiskom. Učestali su zahtjevi da proširi intervencije i preuzme ulogu rezervnog zajmodavca. ECB to još nije spreman učiniti. Zato će tržišta i dalje biti nestabilna”, tumači Rainer Guntermann iz Commerzbanka.

U međuvremenu je njemačka kancelarka Angela Merkel signalizirala da će se Berlin suprotstaviti svim pokušajima da ECB preuzme značajniju ulogu u rješavanju dužničke krize, upozorivši da mu to brane propisi Evropske unije.

“Po našem tumačenju evropskih ugovora, ECB ne može rješavati takve probleme”, kazala je njemačka kancelarka nakon razgovora s irskim premijerom Endom Kennyjem koji je u posjeti Berlinu.

Povjerenje tržišta može se obnoviti samo sprovođenjem dogovorenih ekonomskih reformi i tješnjom evropskom političkom unijom koja zahtijeva izmjene u evropskim ugovorima, kazala je Merkel.

izvor: bankmagazine.hr

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *