CBCG: Bankarski sektor je stabilan

Dodajte komentar

Bankarski sektor u Crnoj Gori je stabilan i likvidan, banke su solventne, a smanjen je broj nekvalitenih kredita, što je osnovna pretpostavka za opravak bankarskog sektora od uticaja globalne finansijske krize, saopšteno je iz Centralne Banke Crne.

“Aktivnosti banaka u rješavanju i čišćenju loših pozicija iz bilansa banaka, na kraju oktobra su rezultirale smanjenjem nekvalitetnih kredita za jednu četvrtinu iznosa, sa maksimalnih 25,6 odsto u julu na 18,48 odsto od ukupnih kredita. Koeficijenti kojima se mjeri stanje u bankarskom sektoru su znatno iznad zakonski propisanog minimuma”, ističu u CBCG.

U Centralnoj banci su ocijenili da se na osnovu prisutnih tendecija u bankarskom sektoru, može zaključiti da je faza restrukturiranja bankarskog portfolija i sanacija uticaja krize pri kraju.

“Iz redovnih komunikacije koju Centralna banka ima sa bankama u Crnoj Gori i njihovim matičnim bankama iz inostranstva, nagovještava se da će bankarski sektor u 2012. godini nakon tri godine moguće iskoračiti u pozitivni poslovni rezultat”, smatraju u CBCG.

Međutim, oporavak kreditne aktivnosti nije realno očekivati u kratkom roku, već će on biti kako je sopšteno iz Centralne banke, biti rezultat oporavka privredne djelatnosti, ali i ćišćenja loše aktive iz bilansa banaka.

EBRD je u utorak u svom Izvještaju o Crnoj Gori ukazala na postpeni oporavak bankarskog sektora od uticaja globalne finansijske krize, naglašavajući i njegovu određenu osjetljivost, uslijed visokog nivoa nekvalitetnih kredita.

izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *