MMF: Kineski bankarski sistem je ranjiv i izložen velikim gubicima

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je na ranjivost kineskog bankarskog sektora koji bi se, zbog velikih vanbilansnih obaveza i rasta cijene nekretnina, mogao suočiti s teškim gubicima, javlja britanski Guardian.

U opsežnom izvještaju koji je MMF izradio o kineskom finansijskom sistemu, stoji kako se ono nosi sa snažnim porastom ranjivosti koja zahtijeva da vlada smanji svoj uticaj na bankarski sektor, kurs i kamatne stope.

“Iako kineska finansijska kultura podstiče štednju i visoke nivoe likvidnosti, ona takođe stvara pritisak na dislokaciju kapitala i naduvavanje cjenovnog balona na tržištu nekretnina”, izjavio je Jonathan Fiechter, voditelj tima koji je sprovodio navedenu analizu.

Također velika izloženost banaka preduzećima u državnom vlasništvu i zajamčene marže određene propisima o kamatnim stopama uveliko potkopavaju razvoj učinkovitog upravljanja kreditnim rizicima.

Usto, MMF je upozorio na srednjoročne posljedice nefleksibilne kineske ekonomske politike koja bi mogla dugoročno narušiti potrebno preusmjeravanje finansijskog sektora za održavanje ekonomskog rasta.

Još jedan od velikih problema s kojima se suočava Kina je i velik udio sivog bankarskog tržišta.

Naime, nedavni potezi kineske vlasti da uspori rast kredita u zemlji koji su zadnjih godina dosegnuli rekordne iznose, uzrokovali su rast sivog bankarstva i privatnog kreditiranja putem kojeg pojedinci i preduzeća na relativno lak način dolaze do potrebnih finansijskih sredstava.

Za kraj, MMF je naglasio kako je tačna procjena stanja bila otežana zbog nedostataka svih potrebnih podataka i nemogućnosti pristupa određenim povjerljivim informacijama.

izvor: bankamagazine.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *