Dužnička kriza Evrope na vrhu ljestice rizika SAD-a

Dodajte komentar

Glavni ekonomski savjetnik američkog predsjednika Baracka Obame, saopštio je u utorak da je evropska dužnička kriza glavna prijetnja oporavku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da će Obamin zakon o zapošljavanju pružiti važne garancije za zaštitu od budućih rizika.

“Dužnička kriza i bankarski problemi u Evropi na vrhu su svačije ljestvice rizika”, rekao je predsjednik Savjeta ekonomskih savjetnika Bijele kuće, Alan Krueger.

Vašington pritiska eurozonu da brzo sprovede plan oporavka, a ako se kriza prelije i u SAD, to bi moglo umanjiti Obamine izborne šanse naredne godine, prenosi Business.

“Jasno da Evropa izaziva golem strah. Mislim da su Evropljani sposobni riješiti svoje probleme. Važno je da djeluju brzo, jer se ne radi samo o prijetnji Evropi i SAD-u, nego i cijelom svijetu”, upozorio je Kruger.

Američki rast postupno jača, iako je stopa nezaposlenosti i dalje visokih devet odsto, a Kruger navodi da je od presudne važnosti da Kongres usvoji 447 milijardi USD vrijedan zakon o zapošljavanju koji je Obama predstavio u septembru.

On je objasnio da 20 odsto američkog izvoza odlazi u Evropu, a 15 odsto u zemlje eurozone.

„To je jedan od razloga zašto mislim da je zakon o zapošljavanju dobar lijek jer će pružiti neke garancije“, rekao je Kruger.

izvor: business.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *