Austrija u problemima zbog Italije

Dodajte komentar

Kreditna agencija Moody's najavila je novu ocjenu Austrije, dok ćeStandard and Poor's uskoro posjetiti Beč kako bi se na licu mjesta uvjerio zaslužuje li ta zemlja i dalje najbolji bonitet, piše Deutsche Welle.

Ocjenu AAA u eurozoni zaslužile su, osim Austrije, još samo Njemačka, Francuska, Finska, Luksemburg i Holandija, prenosi Poslovni dnevnik.

Glavni razlog spekulacija da bi Austrija mogla dobiti niži bonitet leži zapravo u njenom susjedstvu, Italiji. Naime, austrijska ekonomija vrlo je usko povezano s italijanskom, a austrijske banke su objavile kako posjeduju italijanskih državnih obveznica u vrijednosti oko 16,5 milijarda EUR.

Sumnje u ekonomsku sposobnost su zapravo već prešle državnu granicu, s obzirom da je jedna od najvećih austrijskih banaka, Bank Austria, u vlasništvu milanskog UniCredita, tako da su agencije za rejting već spustile bonitet toj banci u Beču.

Unicredit je inače zabilježio gubitak od deset milijarda EUR u trećem tromjesečju ove godine i planira žestoke mjere štednje. Pominje se ukidanje i do deset hiljada radnih mjesta, od kojih bi najmanje 700 bilo i u Austria Bank.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *