Austrija u problemima zbog Italije

Kreditna agencija Moody’s najavila je novu ocjenu Austrije, dok ćeStandard and Poor’s uskoro posjetiti Beč kako bi se na licu mjesta uvjerio zaslužuje li ta zemlja i dalje najbolji bonitet, piše Deutsche Welle.

Ocjenu AAA u eurozoni zaslužile su, osim Austrije, još samo Njemačka, Francuska, Finska, Luksemburg i Holandija, prenosi Poslovni dnevnik.

Glavni razlog spekulacija da bi Austrija mogla dobiti niži bonitet leži zapravo u njenom susjedstvu, Italiji. Naime, austrijska ekonomija vrlo je usko povezano s italijanskom, a austrijske banke su objavile kako posjeduju italijanskih državnih obveznica u vrijednosti oko 16,5 milijarda EUR.

Sumnje u ekonomsku sposobnost su zapravo već prešle državnu granicu, s obzirom da je jedna od najvećih austrijskih banaka, Bank Austria, u vlasništvu milanskog UniCredita, tako da su agencije za rejting već spustile bonitet toj banci u Beču.

Unicredit je inače zabilježio gubitak od deset milijarda EUR u trećem tromjesečju ove godine i planira žestoke mjere štednje. Pominje se ukidanje i do deset hiljada radnih mjesta, od kojih bi najmanje 700 bilo i u Austria Bank.

Check Also

Evropska komisija predložila zajednički EU budžet od 1.100 milijardi eura

Evropska komisija predložila je zajednički EU budžet od 1.100 milijardi eura za period od 2021. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *