Vlada i A2A: Razmotriće situaciju u EPCG

Predstavnici Vlade, Elektroprivrede i italijanske kompanije A2A razgovaraće danas u Podgorici o ekonomsko-finansijskoj situaciji u crnogorskom elektroenergetskom preduzeću. Sastanku sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, prisustvovaće generalni direktor A2A, Renato Ravanelli.

Iz A2A je saopšteno da je Ravaneli pozvan da prisustvuje sastanku, sa ciljem da se razmotri ekonomsko-finansijska situacija u kompaniji EPCG, u kojoj je Vlada Crne Gore većinski, a A2A manjinski vlasnik koji ujedno i upravlja kompanijom.

Elektroprivreda je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 30,4 miliona EUR, u odnosu na 21,1 milion neto profita iz istog prošlogodišnjeg perioda. Gubitak je, kako je objašnjeno, zabilježen zbog smanjenja tarifa, povećanja troškova usljed uvoza većih količina električne energije i nepovoljnih meteoroloških uslova.

Prema finansijskom izvještaju kompanije do 30. septembra, ukupan prihod EPCG je iznosio 202,7 miliona i manji je u odnosu na uporedni period 7,5 odsto.

»Umanjenje prihoda uglavnom je prouzrokovano smanjenjem tarifa za električnu energiju od oko deset odsto od 1. aprila ove godine. Smanjenje tarifa je prouzrokovalo pad prihoda i industrijske margine kompanije za oko 6,4 miliona«, saopšteno je ranije iz EPCG.

Check Also

Wall Street: S&P 500 na korak od rekorda

Na Wall Streetu je u ponedjeljak Dow Jones indeks porastao za 1,3 posto zahvaljujući rotaciji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *