Nouriel Roubini: EFSF je gubitak vremena, u deflaciji leži rješenje dužničke krize

Dodajte komentar

Nouriel Roubini prije nekoliko je dana objavio poduži komentar za FinancialTimes u kojem je izložio svoju viziju konačnog zaustavljanja evropske dužničke krize.

Roubini tvrdi kako postojeća funkcija Evropskog fonda za stablizaciju (EFSF) neće omogućiti rješavanje gorućih evropskih problema. On predlaže da Evropska centralna banka (ECB) konačno dobije ulogu kreditora komercijalnim bankama u krizi (tzv. lender of last resort), sreže referentnu kamatnu stopu na 0 posto (ona je nedavno snižena na 1,25 posto) i pripremi snažni fiskalni stimulus koji će “oživjeti” uspavane evropske privrede.

Ovo nije prvi put da Roubini zagovara velike pakete podsticaja. “Moramo povratiti ekonomski rast, ne za pet godina, moramo ga povratiti već danas. Kratkoročno nam treba jedan veliki finansijski stimulans, inače nas čega još jedna Velika depresija”, kazao je nedavno Roubini. Zajedno s nobelovcem Paulom Krugmanom Roubini izlazak iz krize vidi u velikim paketima podsticaja koji će konačno pokrenuti usporenu evropsku i američku privredu, jer mjere štednje i odricanja ne mogu sami po sebi stvoriti novi rast.

U komentaru za FinancialTimes, Roubini navodi kako je EFSF neuspješan pokušaj da zemlje koje nemaju AAA kreditni rejting izrode AAA garancije kroz EFSF.

Što se tiče perifernih evropskih ekonomija poput Italije i Grčke, Roubini izlaz vidi u deflaciji koja će pokrenuti te ekonomije. (Deflacija – pojava suprotna inflaciji, a označava pad opštog cjenovnog nivoa. Deflacijska politika vlade označava njenu intervenciju u slučaju da ukupna ponuda nadmašuje potražnju te se ekspanzivnom kreditno-monetarnom i fiskalnom politikom utiče na povećanje potražnje i potrošnje).

“Čak i restrukturiranje ukupnog duga stvoriti će veliku štetu i gubitke za kreditore, a neće povratiti rast i konkurentnost. Ako niste u mogućnosti sprovesti devalvaciju, ostvariti privredni rast ili ući u deflaciju, jedina opcija je odustati od eura i vratiti se liri i drugim nacionalnim valutama”, poručio je Roubini.

On smatra kako euro može “izdržati” default Irske, Portugala i Grčke, ali Španija i Italija su “prevelike da bi propale i prevelike da bismo ih spasili”.

izvor: poslovnipuls.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *