Kurs najavljuje propadanje dinara?

Dodajte komentar

Kursne liste poslovnih banka pružaju ovih dana zanimljivu sliku.

Dok se dinar već danima kreće oko 102 i još malo za jedan evro i po zvaničnom srednjem kursu Narodne banke Srbije i dnevno gubi ili dobija pokoju paru, kod poslovnih banaka je situacija drugačija.

Kupovni kurs po kojem one otkupljuju evro je kod većine između 99 i 100 dinara. S druge strane, prodajni kurs banaka po kojem stranke kupuju evro je od 103 pa do više od 106 dinara.

Devize se sve manje i kupuju i prodaju kod menjača. Obim poslovanja smanjen je između 20 i 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Nekada su male menjačnice imale promet od oko sto miliona evra mesečno. Danas jedva polovinu toga. U Udruženju menjača kažu da građani sve ređe i kupuju i prodaju devize. Tako većinu ne bole kurske razlike. Ali kod uzimanja kredita treba dobro proveriti po kojem kursu će banka računati ratu

Najmanju razliku imaju u Oportjuniti banci gde evro kupuju po 100,80 dinara a prodaju za 103,87. Najveća razlika je u Folks banci – 99,13 je kupovni kurs a 106,31 prodajni. Ostali su se smestili između.

Predsednik Izvršnog odbora Oportjuniti banke Vladimir Vukotić kaže da većina banaka računa indeksirane kredite po srednjem kursu NBS-a, ali da ima i onih koje to rade po svom kursu.

Njima se isplati da klijentu puste kredit po nižem kursu a potom ga obavežu na to da zajam vraća po višem. Osim toga, većina banaka je prepustila sitnije poslove razmene menjačima. Njima se isplate samo oni gde se sume mere milijardama i gde se kurs dogovara s klijentima.

Ekonomski stručnjak Siniša Ostojić kaže da ovako velike razlike mogu biti najava daljeg slabljenja dinara, a kao posledice povećanja platnog deficita koji će po svemu sudeći nastaviti da raste.

U menjačnicama su stvarno razlike manje pa se u većini dinar prodaje strankama za 103,8 a otkupljuje od njih po 100,8, mada je i tu razlika prilična jer je pre bila manja. Međutim, i menjači imaju svoje argumente.

izvor: kamatica.com

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *