Banco Popolare otpisala značajan dio grčkog duga

Dodajte komentar

Italijanska banka Banco Popolare ostvarila je konsolidovanu neto dobit od 324 miliona eura u devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem septembra, otpisavši značajan iznos grčkog duga, a najavila je i jačanje kapitala u skladu sa zahtjevima evropskih regulatora.

U istom razdoblju prošle godine banka je ubilježila konsolidovanu neto dobit od 467 miliona eura, ali se u saopštenju navodi da se dva rezultata ne mogu porediti zbog uticaja kupovine Banco Italease i njenih podružnica na prošlogodišnju dobit.

Ako se izuzmu jednokratne stavke, neto dobit iznosila je 151 milijun eura, navode u italijanskoj banci. Na dan 30. septembra izloženost banke državnim obveznicama iznosila je 11,2 milijarde eura, od čega je čak 96,6 posto (odnosno 10,81 milijardi eura) otpadalo na italijanske državne obveznice, stoji u saoptenju.

Grupa je otpisala značajan dio grčkog duga, te je on na kraju septembra iznosio 39 miliona eura, u odnosu na nominalnu vrijednost od 96 miliona eura. Stopa adekvatnosti kapitala (Core Tier 1) ostala je nepromijenjena u odnosu na kraj juna i iznosila je na kraju septembra 6,5 posto. U banci najavljuju da u skladu sa zahtjevom evropskog bankarskog regulatora o njenom minimalnom nivou od devet posto preduzimaju “sve potrebne mjere kako bi u propisanom roku bila podignuta iznad tog praga”.

U kratkoj provjeri evropskih banaka na moguće krize koja je uključila i otpise državnih obveznica Evropska agencija za banke (EBA) utvrdila je da Banco Popolare mora povećati kapital za 2,8 milijardi eura kako bi dosegnula stopu adekvatnosti kapitala od minimalno devet posto. “Taj zahtjev EBA-e nije fer ali mi smo navikli na borbu i mislim da nećemo imati previše teškoća s ostvarivanjem tog rezultata”, kazao je analitičima u telekonferenciji izvršni direktor Pier Francesco Saviotti. U banci ističu da ne planiraju dokapitalizaciju već će prije utvrđenog roka konverovati milijardu eura vrijednih obveznica u dionice i preduzeti dodatne mjere, uključujući prodaju imovine.

U trećem kvartalu banka je ostvarila konsolidovanu neto dobit od 132,2 miliona eura, gotovo u nivou prethodnog tromjesečja a isto vrijedi na tromjesečnom nivou i za otpis nenaplativih zajmova, jamstava i potraživanja, u iznosu 191,5 miliona eura. Rezervacije za nenaplative zajmove smanjene su na 7,1 miliona eura, sa 7,7 miliona u razdoblju od aprila do kraja juna.

izvor: Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *