Ruska Sberbank stiče kontrolu nad Volksbankom

Dodajte komentar

Hrvatska narodna banka primila je potpunu prijavu namjere sprovođenja koncentracije Sberbank Rossii sa sjedištem u Moskvi i Volksbank International AG sa sjedištem u Beču, objavio je HNB na svojim web stranicama.

Tom koncentracijom podnosilac prijave – Sberbank Rossii – stiče kontrolu nad Volksbank International AG iz Beča čime direktno stiče i kontrolu nad preduzetnicima koje kontroliše Volksbank International, među kojima je i kreditna institucija Volksbank d.d. sa sjedištem u Zagrebu.

Pravni temelj predmetne koncentracije je Ugovor o kupoprodaji dionica koji je 8. septembra ove godine sklopljen između Sberbank Rossii i dioničara (imalaca udjela u osnovnom kapitalu) Volksbank International AG, navode iz HNB-a.

Sberbank Rossii je najveća kreditna institucija u Ruskoj Federaciji i članicama Zajednice Nezavisnih Država.

Volksbank International AG, posluje kao dio grupe Österreichische Volksbanken-Aktiengesellschaft, sa sjedištem u Beču, a djeluje prvenstveno kao holding društvo koje je imalac većinskog prava glasa u kreditnim institucijama koje djeluju u devet država Srednje i Istočne Europe, uključujući Republiku Hrvatsku.

Volksbank d.d. iz Zagreba je kreditna institucija čije su glavne djelatnosti bankarske i finansijske usluge.

Prema privremenim nerevidiranim podacima za banke, koje je nedavno objavila Hrvatska narodna banka, Volksbank je na kraju septembra ove godine imala aktivu od 8,07 milijardi kuna, što je udio od 1,97 posto u ukupnoj aktivi svih banaka u Hrvatskoj.

izvor: bankamagazine.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *