EFSF počeo kupovati EFSF-ove obveznice!

Dodajte komentar

Nećete vjerovati što se u ovom trenutku događa na svjetskom finansijskom tržištu…

Nakon nekoliko odgođenih pokušaja, Evropski fond za stabilizaciju (EFSF) prošle je sedmice na aukciji jedva uspio prikupiti 3 milijarde eura prodajom svojih obveznica. Finansijska tržišta nisu krila razočarenje činjenicom kako su EFSF-ove obveznice s AAA rejtingom prodate uz prinos od relativno visokih 3,59 posto.

No, niko nije slutio kako je očajno tekla sama aukcija obveznica…

Naime, kako navodi The Sunday Telegraph, EFSF je na prošlonedjeljnoj aukciji bio prisiljen kupovati vlastite obveznice kako bi namaknuo dovoljno kapitala nakon što je postalo jasno da banke neće uspjeti prikupiti traženih 3 milijardi eura. Prema pisanju Telegrapha, EFSF je na kupovinu vlastitih obveznica potrošio više od 100 miliona eura. Da, EFSF kupuje EFSF-ove obveznice.

Ako su zaista tačni ovi medijski napisi, pitanje evropske dužničke krize poprima komične obrise. Ukoliko EFSF nije sposoban prikupiti 3 milijarde eura, moramo se zapitati kako namjerava namaknuti 600 milijardi eura koje su potrebne za dokapitalizaciju jedinog evropskog stabilizacionog mehanizma.

Podsjetimo, na nedavno održanom EU summitu dogovoreno je kako će se EFSF podebljati s dodatnih 600 milijardi eura na ukupno 1 bilion eura (sa sadašnjih 440 millijardi eura). Za razliku od prošlog kruga dokapitalizacije, zemlje članice eurozone ovaj put neće snositi teret povećanja kapitala EFSF-a već je postavljen scenario u kojem će EFSF-ove obveznice kupovati države s velikim deviznim rezervama poput Kine, Japana i drugih tržišta u razvoju (Indija, Brazil, Rusija…).

Tako su to barem zamislili evropski politički lideri.

Na njihovu žalost – Kina i Japan već su isključile mogućnost učestvovanja u velikoj dokapitalizaciji EFSF-a, a s drugih tržišta stižu slične reakcije.

Kakvo je trenutno raspoloženje na finansijskim tržištima, teško je zamisliti što će se morati dogoditi da EFSF prikupi tih 600 milijardi eura potrebnih za spašavanje većih ekonomija eurozone poput Španije ili Italije.

izvor: poslovnipuls.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *